Meghalt Pelé

2022.12.31. 12:29

A FIFA világszerte megemlékezésre hívott fel

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra kérte a futballsorozatok szervezőit világszerte, hogy a soron következő mérkőzéseken egyperces néma csenddel adózzanak a sportág és a sportvilág csütörtökön elhunyt legendás brazil alakja, Pelé emléke előtt.

Pelé emlékére a brazil zászló színeivel világítják meg a Wembley Stadion acélszerkezetét Londonban 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján

Forrás: MTI/AP/PA

Fotó: Kieran Cleeves

A háromszoros világbajnok Edson Arantes do Nascimento szervezete nyolcvankét esztendős korában adta fel a harcot a különböző betegségekkel szemben, amelyekkel évek óta küzdött.

Fatma Samoura főtitkár a FIFA tagszervezeteinek címzett levelében Pelét "senkihez sem hasonlítható futballikonnak" nevezte.

"Pelé elhozta a dél-amerikai futball varázsát a világnak és értelmet adott a +gyönyörű játék+ kifejezésnek. Mindaddig, amíg a labdarúgás létezik, Pelére emlékezni fognak és hiányolni fogják" 

- áll a levélben, amely kitért rá, a FIFA központjában félárbocra engedik a zászlókat. Egyúttal felkérte a versenysorozatok szervezőit, hogy a hétvégén és a jövő héten következő valamennyi mérkőzése előtt egyperces néma csenddel emlékezzenek meg a Santos és a brazil válogatott egykori kiválóságáról.

A topligák közül az angol, spanyol és olasz már ezt megelőzően jelezte: tisztelegnek a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnok játékosának emléke előtt.

Pelé 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-aranyat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a FIFA tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.

Címkék#Pelé#FIFA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában