WA

2022.12.25. 10:35

Az orosz atléták jövőre is semleges színekben versenyezhetnek

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a következő évre is meghosszabbította azoknak az orosz sportolóknak a semleges státuszát, akiknek külön elbírálás alapján engedélyezte az egyéni indulást idén.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ChiccoDodiFC

 Az orosz sportági szövetség kérdésére a WA megerősítette, hogy az alkalmassági feltételeket vizsgáló semlegességi eljárás addig folytatódik, amíg a nemzetközi szervezet igazgatósága másként nem dönt. 

Az eddigi gyakorlat szerint az orosz atléták közül a felnőtt (20 év feletti) sportolóknak 250 dollárt kellett fizetniük a neutrális státusz regisztrációjáért, a 20 év alattiaknak 100 dollárt.

 A kérelmeket viszont a WA csak akkor bírálta el, ha előtte csatolták az orosz sportági szövetség és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) hivatalos igazoló leveleit, amelyek teljes körű információt adtak az adott sportolóról. 

Az orosz szövetség tagságát 2015 novemberében az ismétlődő és nagyszámú doppingeset nyomán függesztették fel a nemzetközi szövetségben, és státuszát azóta sem állították helyre, sőt a WA elnöksége idén márciusban az ukrajnai háború miatt úgy döntött, hogy a 2022-es szezonban kitiltja az orosz sportolókat - még a semleges státuszúakat is - a világ- és az Európa-bajnokságról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!