australian open

2018.01.11. 12:34

Címvédésre készül Federer

Melbourne-ben hétfőn elkezdődnek a küzdelmek a 106. ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az idei első Grand Slam-tornán, melynek 128-as főtábláján magyar részről egyelőre Fucsovics Márton és Babos Tímea szereplése biztos.

(FILES) This file photo taken on January 29, 2017 shows Switzerland's Roger Federer celebrating with the championship trophy during the awards ceremony after his victory against Spain's Rafael Nadal in the men's singles final on day 14 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne. The prospects of an unprecedented 20th Grand Slam victory have strengthened for ageless wonder Roger Federer as his main rivals flounder ahead of the Australian Open, which starts on January 15, 2018. / AFP PHOTO / Greg Wood / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Greg Wood

A világranglistán 49. Babos – aki tavaly 25. kiemeltként az első fordulóban kikapott az amerikai Nicole Gibbstől -, idén nem került a kiemeltek közé, és nehezebb sorsolást kapott. A 24 éves magyar a WTA-rangsorban 10., tizedik helyen kiemelt amerikai Coco Vandeweghe ellen kezd, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon, a 2016-os wimbledoni torna második körében. Babos párosban a francia Kristina Mladenovic oldalán indul, akivel 2015-ben három tornát is megnyert, míg a vegyes párosra a Roland Garros tavalyi bajnokával, az indiai Rohan Bopannával nevezett.

A férfiaknál magyar részről a világranglistán 85. Fucsovics Márton élete első AO-főtáblájára készülhet – tavaly a selejtező első fordulójában búcsúzott -, ahol Radu Albot ellen kezd.

A moldovai teniszező 88. az ATP-rangsorban, és eddigi négy találkozójukból hármat Fucsovics nyert meg: kétszer a Davis Kupában verte meg Albotot, egyszer pedig egy braunschweigi challenger-versenyen, a 2014-es US Open selejtezőjében viszont kikapott tőle.

Az idei melbourne-i selejtezőben Stollár Fanny már befejezte szereplését, a tavaly junior bajnok Piros Zsombor viszont még versenyben van.

Ami a női elitmezőnyt illeti, egyelőre biztosan nem gyarapodik a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams gyűjteménye. A 36 éves amerikai címvédő, aki szeptemberben szült, visszalépett, mert állítása szerint még nem érte el azt a szintet, amelyen játszani szeretne. Távollétében a világelső román Simona Halepnek, a WTA-rangsorban második dán Caroline Wozniackinak vagy a negyedik ukrán Jelina Szvitolinának is a melbourne-i legjobbnak járó Daphne Akhurst Kupa lehet az első GS-serlege.

A wimbledoni bajnok spanyol Garbine Muguruza nem számít az esélyesek közé, mivel az elmúlt hetekben a brisbane-i és a sydneyi tornától is visszalépett combsérülés miatt. A US Open-címvédő Sloane Stephens pedig aligha fog duplázni, ugyanis az amerikai bajnokságon aratott diadala óta egyetlen meccset sem nyert.

A férfiaknál a címvédő Roger Federer tekinthető favoritnak, aki a világranglista második helyén áll. A svájci játékos tavaly emlékezetes, ötszettes döntőben verte meg a jelenlegi világelső Rafael Nadalt, és azóta Wimbledonban begyűjtött 19. GS-trófeájával tovább javította rekordját. A 2017-ben a Roland Garroson és a US Openen diadalmaskodó spanyol vetélytársa sérülések miatt meghosszabbította téli pihenőjét, az abu-dzabi és a brisbane-i tornától is visszalépett, és egyetlen felkészülési meccsét a héten elvesztette a Kooyong Classic nevű bemutatótornán.

Az elmúlt év második fele kényszerpihenővel telt a hatszoros Australian Open-bajnok Novak Djokovicnak, a svájci Stan Wawrinkának, a kanadai Milos Raonicnak, a japán Nisikori Kejnek és a brit Andy Murraynek is.

Közülük a nemrég csípőműtéten átesett, háromszoros Grand Slam-győztes Murray csak nyáron térhet vissza, Nisikori pedig csuklóproblémák miatt nem lesz ott Melbourne-ben. A többieknél kérdéses, hogy a hosszú kihagyás után meddig jutnak az embert próbáló ausztráliai hőségben.

Ami az élmezőny „maradékát” illeti, a novemberben ATP-világbajnok bolgár Grigor Dimitrov mellett messzire juthat a világranglistán negyedik német Alexander Zverev is. A hetedik helyezett belga David Goffin menetelésének pedig azért szurkolhatnak a magyarok, mert fáradtság esetén előfordulhat, hogy nem vesz részt február elején a két nemzet közötti, liege-i Davis Kupa-nyolcaddöntőben.

Borítókép: A 2017-es győztes svájci, a Nadal ellen vívott Australian Open-döntő után.

AFP PHOTO / Greg Wood

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában