közös cél

2018.01.10. 18:12

A FIFA együttműködik az Európai Tanáccsal az emberi jogok védelméért

Az Európa Tanács (ET) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közös nyilatkozat aláírásával kívánja fokozni együttműködését az emberi jogok védelme érdekében – közölte az Európa Tanács szerdán.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke az Európa Tanács főtitkárával, Thorbjorn Jaglanddal folytatott strasbourgi megbeszélését követően elmondta, hogy céljaik azonosak: felelősségteljes irányítás, az emberi jogok tiszteletben tartása, a dopping megszüntetése, a fogadási csalások megelőzése, valamint az erőszak elleni határozott fellépés a FIFA és az ET elsőszámú céljai között szerepelnek.

Jagland, a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő szervezet főtitkára hangsúlyozta: nem szabad alábecsülni a sporttársadalomban, különösen az integrációban betöltött szerepét. Az ET sportegyezménye, amely minden sportra és sportolóra tekintettel fogalmaz meg egyebek mellett etikai és morális normákat, túlnyúlik a kontinens határain. A FIFA-val tervezett jövőbeni szorosabb együttműködés tágabb értelemben is az emberi jogok védelmét segíti elő a sport területén – tette hozzá.

A két vezető abban egyezett meg, hogy az emberi jogok hatékonyabb védelme érdekében a szervezetek egyetértési nyilatkozatot készítenek elő, amelynek aláírására még az idén sor kerülhet. Véleményük szerint az együttműködés javíthatja a FIFA és az ET közötti kapcsolatot, ugyanis a szövetség éles kritikákat kapott amiatt, hogy az emberi jogok megsértésével sokat vádolt Oroszországnak ítélte az idei, Katarnak pedig a 2022-es világbajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában