Újfent a Golden State a favorit

2017.10.17. 11:55

Szerda hajnalban rajtol az NBA 72. idénye

Akárcsak egy évvel ezelőtt, az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint szerda hajnalban elrajtoló 72. idényében is a Golden State Warriors a mezőny favoritja.

Forrás: AFP/IMAGINECHINA

Fotó: Zhang tongzhou

A címvédő oaklandiek a 2015/2016-os alapszakaszban 73/9-es győzelmi mutatóval rekordot döntöttek, ám a döntőt elvesztették a Cleveland Cavaliers ellen. Tavaly nyáron aztán szerződtették az Oklahoma Cityből az olimpiai és világbajnok Kevin Durantet, akivel remek párost alkotott a triplagyáros Stephen Curry. Curry kétszer is az idény legjobbja (MVP) lett. A Warriors a legutóbbi rájátszást elképesztő, 16/1-es győzelmi mérleggel zárta.

„A legnagyobb kihívás a számunkra az önelégültség. Ebben a ligában egy pillanatra sem szabad hátradőlni” – jelentette ki a sikerkovács tréner, Steve Kerr, aki javarészt az eddigi legénységével vág neki az évadnak.

Az ellenfelek mozgolódását mindennél jobban jelzi, hogy az idei All Star-gála résztvevőiből heten is klubot váltottak, amire még nem volt példa az NBA történetében. Az első számú kihívó változatlanul a Cavaliers, melynek szupersztárja, LeBron James a kilencedik fináléjára és a negyedik bajnoki címére készül. Ebben már nem lesz segítségére a Bostonba távozott Kyrie Irving, aki helyett a Celtics legjobb dobója, Isaiah Thomas érkezett Clevelandbe – igaz, ő csípősérülés miatt csak januárban csatlakozhat új társaihoz. Mellette a rutinos Dwyane Wade és Derrick Rose is komoly erősítésnek számít.

„Semmi sem változott, továbbra is kész vagyok ezt a csapatot bajnoki címre vezetni” – szögezte le a 32 éves James, akinek a szerződése a szezon végén lejár, és várhatóan az aranygyűrű megszerzésétől függ a hosszabbítás. Ellenkező esetben a híresztelések szerint a Los Angeles Lakershez igazolhat.

A Cavs ásza lesz egyben – vélhetően az idény derekán – a hetedik és legfiatalabb játékos, aki átlépi a 30 ezer pontos határt.

A Houston a kilencszeres All Star-válogatott irányítót, Chris Pault hozta a „dobógép” James Harden mellé, míg az Oklahoma Cityben az előző idény MVP-jévé választott Russell Westbrook immár Paul George-ra és Carmelo Anthonyra is számíthat. Westbrook formájáról mindent elárul, hogy 55 év után elsőként csinálta meg a „tripla dupla idényt”, vagyis azt a bravúrt, hogy három statisztikai mutatóban (pontok, lepattanók, gólpasszok) is kétszámjegyű lett a szezonátlaga.

Az alapszakasz április 11-én fejeződik be, a finálé pedig május 31-től legfeljebb június 17-ig tart.

A bajnokok 2007-től:

2007: San Antonio Spurs

2008: Boston Celtics

2009: Los Angeles Lakers

2010: Los Angeles Lakers

2011: Dallas Mavericks

2012: Miami Heat

2013: Miami Heat

2014: San Antonio Spurs

2015: Golden State Warriors

2016: Cleveland Cavaliers

2017: Golden State Warriors

Az NBA 1946-os megalapítása óta a legtöbb bajnoki címet gyűjtött

csapatok:

1. Boston Celtics 17 (legutóbb 2008-ban)

2. Los Angeles Lakers 16 (legutóbb 2010-ben)

3. Chicago Bulls 6 (legutóbb 1998-ban)

4. San Antonio Spurs 5 (legutóbb 2014-ben)

Borítókép: Stephen Curry, a Golden State Warriors játékosa a Minnesota Timberwolves ellen az NBA China Games rendezvényen Shanghaiban, Kínában.

AFP / Imaginechina / Zhang Tongzhou

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában