történelmi áttekintés

2020.09.26. 10:00

Tudja, hogy kiről nevezték el a Roland Garrost?

A hivatalos nevén Tournoi de Roland-Garros az év második – idén a koronavírus-járvány miatt a harmadik – Grand Slam-versenye, a salakszezont lezáró párizsi csúcstalálkozót a teniszidény legjobb állóképességet igénylő tornájaként is emlegetik.

(FILES) In this file photo taken on June 8, 2018 spectators watch Spain's Rafael Nadal (TOP) as he plays Argentina's Juan Martin del Potro during their men's singles semi-final match on day thirteen of The Roland Garros 2018 French Open tennis tournament in Paris. - The French Open tennis tournament, rescheduled to September due to the coronavirus pandemic (Covid-19), will be limited to 5,000 spectators daily, a reduction from the 11,500 announced by organisers, the Paris police prefecture told AFP on September 17, 2020. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Christophe Simon

Először 1891-ben szerveztek bajnokságot francia klubokban ütögető férfiaknak,

az első győztes a Párizsban élő brit (ismeretlen keresztnevű) H. Briggs volt.

A nők hat évvel később, 1897-ben csatlakoztak a mezőnyhöz, majd 1902-ben vegyes párosban, 1907-ben pedig párosban is bemutatkozhattak.

A hazai klubtagság 1925-ig volt feltétele az indulásnak.

A francia fővárosban három különböző létesítmény adott otthont a tornának – sőt egyszer Bordeaux volt a házigazda -, mígnem 1928-ban felavatták a boulogne-i erdő melletti teniszközpontot, amely eredetileg azért épült, hogy a válogatott méltó környezetben védhesse meg címét a Davis Kupában.

A területet és a tornát Roland Garros pilótahadnagyról nevezték el, aki 1913-ban elsőként repülte át a Földközi-tengert.

Az „open era” 1968-as kezdetekor a Roland Garros volt az első Grand Slam-torna, amely nyitottá vált a profi játékosok előtt.

A Porte d'Auteuilnél 2006 óta hétfő helyett már vasárnap elkezdődik a játék, 2007-től pedig a férfiak és a nők ugyanakkora pénzdíjban részesülnek. A GS-versenyek közül előzőleg már csak a legkisebb alapterületű Roland Garrosnak nem volt befedhető stadionja, a Philippe Chatrier-ról elnevezett központi arénában az idén mutatkozik be a zárható tetőszerkezet. A második számú aréna, a Suzanne Lenglen várhatóan 2023-ban kap tetőt.

Az idén lesznek első ízben esti-éjszakai meccsek, ugyanis a négy nagy stadion nemrég villanyvilágítást kapott.

A Roland Garros legeredményesebbje egyesben Rafael Nadal és Chris Evert: a spanyol salakkirály tavaly 12-edszer emelhette magasba a Muskétások Kupáját, míg a nőknél az amerikai Evert hétszer vette át a Suzanne Lenglen Kupát 1974 és 1986 között.

Egyéniben két magyar győzelem született a Roland Garroson: 1947-ben Asbóth József 8:6, 7:5, 6:4-re győzött a dél-afrikai Eric Sturgess ellen, 1958-ban pedig Körmöczi Zsuzsa 6:4, 1:6, 6:2-re verte a brit Shirley Bloomert a döntőben. Párosban 1981-ben Taróczy Balázs (a svájci Heinz Güntharddal), 1986-ban Temesvári Andrea (az amerikai Martina Navratilova oldalán), tavaly pedig Babos Tímea (a francia Kristina Mladenoviccsal) lett bajnok Párizsban.

Forrás: MTI

Borítókép: Nadal és del Potro meccse a 2018-as Roland Garroson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában