Az egészség az első

2017.10.12. 17:23

Angelina Jolie orvosa szója- és gombafalásra buzdít

Lara Croft, azaz Jolie most 42 éves, 2013-ban dupla masztektómiára vállalkozott. A fél világot sokkolta a döntése, hiszen önként megszabadulni a mellektől gyakorlatilag elképzelhetetlen. Jolie okkal tette, mint kiderült a mellrákra a műtétet megelőzően 87 százalék esélye volt, ez 5 százalékra csökkent.

A szépséges színésznő, Angelina Jolie orvosa, Dr. Kristi Funk, aki egyébként a dupla masztektómiát végezte, most a Good Morning America című ébresztős műsorban nyilatkozott arról, hogy míg korábban a szóját szinte az egészség ellenségének tartották, az újabb kutatások szerint rendszeres fogyasztásával megelőzhető a mellrák – mint arról egyebek között a Daily Mail is beszámolt. 

A doktornő arról is beszélt, hogy a gombafogyasztásnak is áldásos hatása lehet a gyilkos kór megelőzésében, annál is inkább, mert az idén már 1,7 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot.

Annak idején, amikor Jolie megtudta, hogy ahogyan édesanyja, ő is hordozza, a BRCA1 nevű, hibás gént, amely jelentősen növeli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát, nyugtatta önmagát és a családját, de belül iszonyatos érzések kavarogtak a lelkében.

Akkor így nyilatkozott a New York Times-nak:

„Mikor az orvosok közölték velem, hogy 87 százalék az esély a mell- és petefészekrákra, úgy döntöttem, felelősséget vállalok, és minimalizálom a kockázatot.Elhatároztam, hogy megelőző masztektómiát csináltatok. Nem volt könnyű a döntés, de azért tartom fontosnak, hogy nyíltan beszéljek erről, mert nagyon sok nő érintett ebben a témában. Nekem szerencsém volt, a családom teljes mértékben mellettem állt”

- nyilatkozta Angelina.

A több órás műtétek után kilenc héttel implantátumot kapott a színésznő, aki szerencsére azóta is tünetmentes, és hűen kitart a doktornő tanácsai mellett. Szóját, gombát, bogyós gyümölcsöt, kurkumát és indiai egrest eszik, hogy még inkább minimalizálja a kockázatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!