Hatvanöt éve

2018.01.15. 08:15

Koronázásáról mesélt Erzsébet királynő a tévénézőknek

Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok és területek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője – az idén lesz hatvanöt éve, hogy II. Erzsébet királynő koronás főként viseli ezeket a címeket, de most első ízben osztotta meg személyesen is az alattvalókkal, hogy milyen emlékeket őriz a hat és fél évtizeddel ezelőtti világraszóló koronázási ceremóniáról.

(FILES) This file photo taken on December 07, 2017 shows Britain's Queen Elizabeth II attends the Commissioning Ceremony for the Royal Navy aircraft carrier HMS Queen Elizabeth at HM Naval Base in Portsmouth, southern England on December 7, 2017. Queen Elizabeth II's luxury lingerie maker Rigby & Peller has lost its royal warrant, an official said on January 11, 2018, after its former owner published a book revealing details of the royal bra fittings. / AFP PHOTO / POOL / Chris Jackson

Fotó: AFP

A BBC televízió által készített, The Coronation – A koronázás címmel vasárnap este műsorra tűzött egyórás dokumentumműsor példátlan az angol-brit monarchia történetében, a brit uralkodók ugyanis az íratlan, de törvényerejű protokoll szerint sosem nyilatkoznak közvetlenül a médiának.

Az életének 92. évében járó II. Erzsébet királynő az 1953. június 2-án lezajlott koronázás óta most találkozott először ismét Szent Eduárd koronájával. Ezt az aranykoronát – amely 1661-ben II. Károly koronázására készült, de az utolsó előtti angolszász király, a normann hódítás évében elhunyt Hitvalló Eduárd emlékét őrzi – ugyanis csak egyszer, a koronázás napján helyezik minden uralkodó fejére, utána gondosan elrejtik a londoni Tower ősi erődjének kincstárában.

Szent Eduárd koronája. Forrás: AFP / POOL / Jack Hill

A 440 drágakővel és féldrágakővel ékesített, 2,3 kilogramm súlyú koronát az uralkodó a BBC-műsorban 65 év után veszi ismét a kezébe, mintegy megmérve, hogy – szavai szerint – „még mindig olyan nehéz-e”, és nevetve állapítja meg, hogy „bizony, még mindig, megvan egy tonna is”.

A műsor készítőitől a királynő is megtudott számára történelmi újdonságként szolgáló információkat arról, hogy a koronaékszereket a II. világháború sötét napjaiban hol rejtegették. Az archívumokból előásott korabeli titkos feljegyzésekből kiderül: a koronázási kincseket a London nyugati határában fekvő ősi királyi kastély, Windsor egyik 18 méter mély középkori pincéjében rejtették el, nehogy egy esetleges náci invázió esetén Hitler kezére jussanak. A rejtett lejárat hollétét csak néhány ember ismerte, és a királynő, aki a háborús éveket kamaszkorú hercegnőként szintén Windsorban töltötte, nem volt közöttük.

A királynő a koronázás napján a koronázási ékszerekkel. Forrás: AFP

Az uralkodó a BBC-műsor készítőitől hallotta először a sztorit, és azt is, hogy édesapja, VI. György király a rejtekhely ismerői között volt.

VI. György 1952 februárjában hunyt el, 26 esztendős elsőszülött leányára hagyva a trónt és az omladozó birodalmat, de a királynővé előlépett II. Erzsébetet csak 16 hónapi rendkívül alapos előkészület után, 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban, 8250 fős meghívott, előkelő vendégsereg jelenlétében.

Ez volt az első koronázás, amelyet televízión nézhettek az alattvalók. A statisztikák szerint húszmilliónyian figyelték egyenes adásban a ceremóniát. Ennyi televíziós készülék messze nem volt a háborús jegyrendszertől még épphogy csak szabadulni igyekvő Nagy-Britanniában, ám az esemény összeterelte a lakosságot: milliók tértek be akár ismeretlenül is olyan családokhoz, amelyekről tudott volt, hogy van televíziójuk.

A templomi ceremónia után nyolc kilométeres körút következett Londonban, hogy az utcákon összegyűlt, a zuhogó esőben is kitartó hárommilliós tömeg üdvözölhesse újonnan koronázott uralkodóját.

A BBC-műsorban az uralkodó felfedi: ez a túra „borzalmasan kényelmetlen” volt, mivel az alkalomra használt csaknem négytonnás állami hintót, amelynek felfüggesztése négy bőrszíjból állt, „egyáltalán nem arra szánták, hogy az ember utazgasson benne”. A hintó olyan ormótlan volt, hogy a lovak is csak lépésben tudtak haladni vele – teszi hozzá.

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg a koronázási ceremónia után. Forrás: AFP / Intercontinentale / STF

Előkerült a műsorban a másik korona is, a gyémántokkal ékesített Imperial State Crown, amelyet az uralkodó a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján visel. Ilyenkor olvassa fel a Lordok Házában lévő trónján ülve mindenkori kormányának törvényalkotási programját.

A BBC-műsorban a királynő felfedi: a művelet meglehetős óvatosságot igényel, a beszédet úgy kell felolvasnia, hogy a papírt emeli a szeméhez ahelyett, hogy a fejét hajtaná le, mivel ellenkező esetben „kitörne az ember nyaka, és a korona leesne”. Az uralkodó nevetve hozzáteszi, hogy a korona „igencsak esetlen” darab, és „egyáltalán nem kényelmes”.

II. Erzsébet királynő a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg, hogy több mint hat évtizedig viselhesse a koronát.

Borítóképünkön II. Erzsébet királynő egy ceremónián 2017 decemberében. Forrás: Chris Jackson / POOL / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!