Hallyne

2017.10.16. 22:34

Meghalt a Trónok harca sztárja

Roy Dotrice 95 éves korában hunyt el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Családja közlése szerint lányai, unokái és dédunokája körében halt meg. Felesége, Kay 2007-ben, 60 évnyi házasság után hunyt el.

Dotrice hosszú karrierje során számos filmsorozatban és filmben szerepelt, köztük a Trónok Harca című sorozatban és a nagysikerű, 8 Oscar-díjra jelölt Amadeusban, amelyben Leopold Mozartot alakította 1984-ben. A Misleading Cases című sorozatban játszott szerepéért 1969-ben BAFTA-díjat kapott, az A Moon for The Misbegotten című film Broadway-változatában nyújtott alakításáért pedig Tony Award-díjat 2000-ben.

Számos rajongóra tett szert, amikor a George R.R. Martin A tűz és jég dala című regésnyciklusából készült hangoskönyv narrátora volt. A regényfolyam inspirálta a Trónok Harca című filmsorozatot, amelyben Hallyne szerepében volt látható

Színészi karrierjét megelőzően Dotrice rádiókezelő és bombázógép lövésze volt a királyi légierőnél. A második világháborúban gépét lelőtték, ezt követően 1942-től 1945-ig német fogságban volt. A táborban időnként fellépett rabtársai előtt, hogy bátorítsa őket. A háború vége után színésznek állt.

2008-ban II. Erzsébet angol királynő a Brit Birodalom Érdemrendje parancsnoki fokozatával tüntette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!