Csekkold!

2017.10.13. 10:43

Kortárs cseh színházi fesztivált tartanak a Katona József Színházban

A cseh színház legújabb és legaktuálisabb darabjait felvonultató fesztivál november 3. és 5. között várja a látogatókat.

A Csekkold! harmadik alkalommal érkezik a Katona József Színházba

A program keretében három klasszikus darab radikálisan kortárs változata látható, két új cseh drámát pedig a Katona József Színház színészei adnak elő felolvasószínházi formában.

November 3-án, pénteken a nagyszínpadon Frána Srámek Hold a folyó felett című műve látható. November 4-én, szombaton és 5-én, vasárnap a Kamrában KAR/ Halotti tor címmel a Studio Damúza előadása látható cseh és angol nyelven, magyar felirattal. Szintén november 4-én, a nagyszínpadon látható a Macbeth (Too much blood), a Divadlo Na zábradlí előadása angol nyelven magyar felirattal. November 5-én a Sufniban felolvasószínházi produkcióra és könyvbemutatóra várják a közönséget.

A Csekkold! rendszeresen bemutatja a cseh drámaírók legújabb munkáit is. Az idén, a Katona József Színház színészeivel és rendezőivel együttműködve, a fiatal Tereza Verecká A köves, köves pusztában, valamint a már neves drámaíró, Milan Uhde Csoda a fekete házban című drámáját mutatják be. Egy közös téma köti össze a két művet – a család és a vagyon. Míg az egyikben a végrehajtási határozat, a másikban a halál és a hagyatéki tárgyalás játssza a főszerepet. És, ahogy ez már a cseh daraboknál lenni szokott, egyik sem nélkülözi az abszurditást és a humort. Ezen az estén mutatják be a Napkút Kiadó gondozásában megjelenő cseh drámaantológiát is.

A fesztivál zárásaként este a Kamrában a Fekete Seretlek ad ingyenes koncertet. A Fekete Seretlek egyszerre élőzenei és színházi projekt, ami a klezmertől Svédországon és a Balkánon át Oroszországig bárhonnan ihletet merít. A hagyományos népzenei motívumokat és az egész világból gyűjtött dalokat feldolgozva és átalakítva új formákat és kompozíciókat hoznak létre. Harmonika, cselló, trombita, nagybőgő, hegedű, cajón és öt hang – a 2004 óta működő együttest hat zenész-színész alkotja, akik bár különböző évfolyamokban, de mindannyian a prágai színművészetin, a DAMU-n végeztek. Lendületes koncertjeik kabarészerűek, sosem ismétlődnek, mindig az adott helyszínhez alkalmazkodva improvizálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!