Nyárád

2016.08.16. 18:55

Bitva menti népek bulija

Nyárád - A falu határában folyik a Bitva patak, amely tizenkét települést köt össze. A Bitva-partival hagyományt szeretnénk teremteni az itt élőknek, lehetőséget a bemutatkozásra, a kikapcsolódásra és a barátkozásra - hangsúlyozta a Naplónak Pajak Károly, Nyárád polgármestere az I. Bitva menti kulturális találkozó megrendezésének apropóján.

Polgár Szilárd

A településvezetőtől megtudtuk, 3-4 hónapja kezdték szervezni a rendezvényt, amely végül háromnapos lett, kiegészülve a falunappal és a búcsúval is. - A falunapok sajnos egyre jobban háttérbe szorítják a búcsúkat, amikor a falvakból elszármazottak hazajönnek, találkoznak, beszélgetnek. Ezért úgy döntöttünk, összekapcsoljuk a programokat - jegyezte meg Pajak Károly.

A Bitva-parti nyitónapja halételek főzőversenyével kezdődött, ahol a halászlé alapanyagát mindenkinek ki kellett fognia. Öt társaság indult a versengésen, a Bitva-kupát végül Dáka csapata érdemelte ki. A délután a Bitva menti települések kulturális bemutatkozásával folytatódott, este pedig a Hobby zenekar retró bulija szórakoztatta a közönséget a közösségi ház udvarán.

A háromnapos rendezvényen a gyerekek is jól érezhették magukat, az ugrálóvár különösen népszerű volt  Fotó: Polgár Szilárd

Másnap délelőtt focitornát rendeztek, melynek során ezúttal a lányok húztak focicipőt. A Bitva-kupán négy női csapat indult, végül Nyárád gárdája lett az aranyérmes. A futballmérkőzéseket az új gumiburkolatú sportpályán rendezték meg.

- Új, kézilabdapálya méretű sportpályánk műszaki átadása már megtörtént. A pályát a legújabb fejlesztésű gumiburkolattal látták el, így biztonságosan használható. Kosárlabdázásra és teniszezésre is alkalmas. Sportpályánk mögött épült meg, köztük pedig felújított öltözőnk található. Bízom benne, hogy sokan használják majd - mondta lapunknak Pajak Károly. A sportpálya 19 millió forintba került, ebből 3,2 millió az önkormányzati önrész, a fennmaradó összeget pályázati támogatásból finanszírozták.

A szombati sportprogramok mellett főzőversenyt is rendeztek. Ezen 18 csapat indult, melynek tagjai csülök-, gomba- és pincepörköltet készítettek. A kísérőprogramok között volt ugrálóvár, vadászati kiállítás, kirakodóvásár, bor- és fürjtojáskóstoló is. Az ünnepi köszöntőt Kontrát Károly államtitkár, Nyárád díszpolgára mondta.

Pajak Károly, Nyulasi József és Kontrát Károly a falunapi köszöntőn Fotó: Polgár Szilárd

- Gratulálok a háromnapos rendezvényhez, mely magában foglalja a Bitva menti kulturális találkozót, a falunapot és a búcsút! A Bitva patakról sok nyárádi őriz szép emlékeket, a falunap a szórakozást, a búcsú pedig a hagyományőrzést jelenti - fogalmazott Kontrát Károly, akit Nyulasi József fafaragóművésszel, Nyárád díszpolgárával együtt születésnapjuk alkalmából a színpadon is köszöntöttek.

A falunapi műsorban fellépett a Nyárádi Dalárda, a Takácsi Zenestúdió, a Nagygyimóti Kertbarát Kör, Papatyi-Tóth Tünde, Dávid Roland, illetve sztárvendégként Csepregi Éva és Végvári Ádám is. Este Tandem-bál, tűzzsonglőrök és tűzijáték fokozta a hangulatot. A vasárnapi búcsú reggelén ezúttal a férfiak fociztak az új sportpályán, majd szentmisét tartottak a katolikus templomban. Délután Greznár Zoltán zenekara húzta a nótát, később a Pegazus Színház operettműsora és pörgős búcsúi bál zárta a tartalmas nyárádi hétvégét.

Címkék#falunap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!