Nyárád

2015.08.04. 19:47

Nyárádon nem ismerik a munkanélküliséget

Nyárád (pt) _ A faluban mindenkinek van munkája, nálunk a munkanélküliség szinte nem is létezik, amire nagyon büszkék vagyunk – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Pajak Károly, Nyárád polgármestere.

Polgár Tibor

A település vezetője kifejtette, ez leginkább annak köszönhető, hogy Nyárádon három Startmunka mintaprogram is működik, amelyek a mezőgazdaság, az útépítés és a brikettálás területén biztosítanak munkát 31 fő közfoglalkoztatottnak.

– A mezőgazdasági programot már több éve működtetjük, és az ehhez kapcsolódó tevékenységgel például teljes mértékben el tudjuk látni helyi mezőgazdasági termékekkel, alapanyaggal a konyhánkat. A fóliasátrainkban többek között paprikát, paradicsomot, az egyéb földterületeken pedig burgonyát, tejes kukoricát, babot, zöldséget, sárgarépát, karalábét, káposztát, egyszóval számos olyan zöldségféleséget termesztünk, amik a konyhakertben megteremnek és a konyhán nélkülözhetetlen. Aztán egyebek mellett epret és különböző gyümölcsfákat is telepítettünk. Ezeken a programokon keresztül értékteremtő munkát tudunk adni az embereknek. Ők is érzik ennek a munkának a hasznát, érdekli őket, jól végzik a feladatukat és sikereket érnek el, ami emberi oldalról különösen lényeges – hangsúlyozta Pajak Károly.

Pajak Károly, Nyárád polgármestere (Fotó: Polgár Tibor)

Mint mondta, igyekeznek minél több pályázaton sikeresen szerepelni. Jelenleg a nyárádi közintézmények napelemes rendszerrel történő ellátása van napirenden. – Tavaly nyertük el ezt a 20 millió forint összértékű napelemes pályázatot, amit most fogunk megvalósítani. A közösségi házban, a kultúrházban, a polgármesteri hivatalban, az óvodában és annak konyháján, valamint az orvosi rendelőben napelemekkel fogjuk biztosítani a teljes villamosenergia-ellátást. Számításaink szerint éves szinten ezzel 2-3 millió forintot tud majd megtakarítani a falu a villamos-energián – mutatott rá a polgármester. Pajak Károlytól megtudtuk, egy belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően folyamatban van a térfigyelőkamera-rendszer kiépítése, illetve idén elkészül két forgalomlassító, amik létrehozása a nagy átmenő forgalom miatt vált szükségessé. Kérdésünkre elárulta, Nyárád lakossága jelenleg 986 fő, egyúttal pedig örömtelinek nevezte, hogy egyre több helyi fiatal tervezi hosszú távra a jövőjét a faluban.

Sok helyi tervez hosszú távra a településen, így nem üres a játszótér (Fotó: Polgár Tibor)

Nyárád vezetője megjegyezte, a helyi huszárkiállítás, valamint a vadászati múzeum nagyon látogatott hely lett, amihez kapcsolódóan jóléti tavakat, illetve tanösvényt hoztak létre a Bitva-patak partján. – Ezt a területet is szeretnénk még fejleszteni, például zarándokszállást tervezünk kialakítani. Továbbá csatlakoztunk a térség kerékpáros-gyalogos térképes úthálózatához. A körülbelül 400 trófeát tartalmazó vadászati kiállításunk folyamatosan bővül. Kozma Sándor és családjának trófeái nagy érdeklődést, látogatottságot élveznek főleg a gyerekek körében. Innen kiindulva egy gyalogtúrával meg lehet nézni a jóléti tavainkat, ahol a helyi állatvilágot mutatjuk be képeken, tablókon. De akár élőben is lehet látni hódot, vidrát, feketególyát. A tavak és az azokat összekötő gyalogutak szép környezetben helyezkednek el, az itteni faházaknál minden adott a kellemes időtöltéshez – fogalmazott Pajak Károly.

Nagy népszerűségnek örvend a nyárádi vadászati kiállítás (Fotó: Polgár Tibor)

Hozzáfűzte, az elmúlt időszakban a falu minden közintézménye fel lett újítva. Egyedül a közvilágítás és a belvízelvezetési-rendszer szorul felújításra, illetve a sportolásra, a szabadidő eltöltésére alkalmas teret szeretnének kialakítani többek között egy többfunkciós sportpályával. – A munkahelyek megtartása érdekében pedig fontos a mezőgazdasági program fejlesztése. Ehhez kapcsolódna például egy helyi termékbolt kialakítása – tekintett előre a polgármester.

Címkék#Nyárád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!