Öcs

2015.09.21. 10:46

Családi gazdaságként még megéri

Öcs - Gazdálkodni csak annak érdemes, aki szereti a természetet és az állatokat, ugyanis ez nem egy napi nyolc órában végezhető munka, hanem egy életstílus, ahol a feladatokat akkor is el kell látni, ha előző este szilveszteri buliban járt az ember - meséli Takácsné Balogh Renáta, aki családi gazdaságot tart fenn a községben.

Szántó Renáta

A kétszázötven hektáros területen 1994 óta foglalkozik állattartással és tejtermeléssel a család. Jelenleg százhatvan szarvasmarhájuk, háromszáz tyúkjuk és néhány disznójuk van. Az asszony szerint ez létszám pont jó így, a gazdaság normál szintű megélhetést biztosít számukra. Renáta édesanyja foglalkozik a tejjel, férje a földeket tarja rendben, a papírmunkát a háziasszony intézi, a ház körüli munkában pedig lányuk is besegít, aki második diplomáját csinálja, hogy növényorvos lehessen és elláthassa a növényvédelmi feladatokat a gazdaságban.

- Itt sosem lehet unatkozni, feladat folyamatosan akad az állatokkal kapcsolatban. Szarvasmarháink magyar tarkák és kettős hasznúként jegyeztettük be őket. Ez azt jelenti, hogy nem csak húsmarhaként tartjuk az állatokat, hanem a tejüket is feldolgozzuk. Naponta kétszer fejjük a teheneket, a tejet pedig a környékbeli családoknak adjuk el. Reggelente a faluba, Taliándörögdre, Padragkútra, Ajkára, Tósokra és Halimbára szállítunk a behűtött italból. Továbbá a megmaradt felesleget Vászolyra viszik el tőlünk, ahol sajtot készítenek belőle. Nekünk a fejés mellett a tej feldolgozására már nincs kapacitásunk- foglalja össze tevékenységüket Renáta.

Takácsné Balogh Renáta szeretettel bánik minden állatával (Fotó: Szántó Renáta)

A gazdaságban a százhatvan szarvasmarhából, csak harminc-negyven állatot fejnek rendszeresen a fejőházban, a többi hízó bika, borjú, vagy esetleg vemhes jószág, melynek el kell apasztani a tejét, hogy ellés után el tudja látni a kicsiket. A fejés mindösszesen egy órát vesz igénybe a korszerű berendezéseknek köszönhetően, melyet követően a friss ital speciális hűtőkbe kerül a másnapi szállításig. A tyúkok gondozása a marhák mellett „csupán öt perc”, ahogy a háziasszony fogalmaz, a tojásokat szintén értékesítik. Renátáéknak az a szerencséje, hogy jól bevált vásárló körük van, akik várják az egészséges, helyi termékeket. A tejet százhetven forintos liter áron vásárolhatják meg tőlük a családok. Más gazdaságoknál viszont akiktől a tejipar szállít, az alacsony felvásárlási árak problémát jelentenek. A hatvan-hetven forintos tejár az önköltségi árat éppen fedezi, ami nem jövedelmező hosszú távon.

-Szabadértékesítési kvótánk volt régebben, ám a szabályozás megváltozott, így most százhúszezer kilogramm tejet adhatunk el fejenként, azaz összesen kétszáznegyvenezer kilogrammot évente. Ez nekünk most kivételesen jó, de nehézkes évek voltak a korábbiak. A jogszabályok folyamatos átalakulásának és szigorításának köszönhetően sok kistermelő tönkrement, mi is csak családi gazdaságként tudjuk fenntartani magunkat. Alkalmazottaink nincsenek, csupán néhány alkalommal kérünk külső segítséget, ha több munka akad – részletezi az asszony.

A vágó marha és a selejt marha ára sem emelkedett az utóbbi években és a válság óta a külföldi export is visszaszorult. A közelmúltban az Európai Unió ötszáz millió eurós támogatást ajánlott fel az uniós tejtermelőknek, melyből Magyarországon a gazdák körülbelül egy forintot kapnak literenként pluszba, ami felháborodást okozott szakmai körökben. Renáta véleménye szerint mindent visznek a nagyok, ők még ennyit sem érzékelnek majd a támogatásból. Az áfacsökkentésnél is a kistermelők jártak rosszul, hiszen hiába termeltek jó minőségű árut, az árkülönbözetből nem kaptak magasabb összeget.

-A gazdaságunk ezért inkább a szomszédos gazdálkodókkal való jó viszony ápolásra törekszik, egymásra számíthatunk és kölcsönösen fordulhatunk a másikhoz segítségért. Ez a fajta személyesség fontos minden kistermelőnél, hiszen így a jó szomszédság mellett az emberi kapcsolatok is megmaradnak- emeli ki a legfontosabbakat Renáta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!