Olimpia

2009.12.29. 11:37

Komoly károkat okozott a szélsőséges időjárás

Naponta több ezer kátyú keletkezett az elmúlt időszakban a mintegy 40 Celsius-fokos hőingadozás hatására a Magyar Közút Zrt. által üzemeltetett közúthálózaton - közölte a társaság kedden.

MTI

A közútkezelő munkatársai dolgoznak a hibák kijavításán, de kérik az autósokat, hogy addig is vegyék figyelembe a forgalomkorlátozó táblákat.

A társaság a közleményében úgy fogalmazott: az időjárás miatt rendkívüli módon nőtt a kátyúk száma a mintegy 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton, ezért a zrt. valamennyi hadra fogható emberét és gépét munkába állította az úthibák megszüntetésére. 

Mint hozzátették, az útellenőrök a szokásosnál is többször járják végig az ország állami közúthálózatát, és a 77 üzemmérnökség 3.300 embere dolgozik azért, hogy amíg az időjárás ezt engedi, a lehető legtöbb kátyút kijavítsák. 

A közútkezelő utalt arra: az idén az év első hónapjaiban volt hasonlóan szélsőséges időjárás, akkor a mostanihoz hasonló számban keletkeztek kátyúk. A hatékony nyári munkának köszönhetően novemberre sikerült a kátyúk számát a biztonságos téli közlekedéshez szükséges mértékben csökkenteni, december közepéig mintegy 700 ezer kátyút szüntetett meg a közútkezelő, csaknem 6 milliárd forint ráfordítással. 

Az elmúlt tíz nap 40 fokos hőingadozása azonban ismét komoly károkat okozott az országos közúthálózaton. Az úthibákat folyamatosan javítják, sok helyen táblákkal hívják fel a figyelmet egy-egy nagyobb kátyúra vagy rosszabb útszakaszra, amíg a javítást el tudják végezni. A közútkezelő nyomatékosította: nem "kint felejtett" táblákról van szó, hanem arról, hogy a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozásra van szükség. 

A közleményben kitértek arra: a meteorológusok előrejelzése szerint kedd délutántól esős, hideg idő várható, így csupán néhány nap állt rendelkezésre a hibák kijavítására, hiszen 5 fok alatt, illetve esőben kevésbé eredményes a munka. A jövő héttől ismét enyhe időjárás várható, akkor a zrt. újból hozzákezd a kátyúk megszüntetéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!