Olimpia

2012.08.03. 05:30

Olimpia - Mi történik pénteken? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a pénteki nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

 

Francia arany 50 gyorson

Hatalmas meglepetésre a 7-es pályáról rajtoló francia Florent Manaudou nyerte a férfiak 50 méteres gyorsúszását pénteken a londoni olimpián.   

A második helyen az amerikai Cullen Jones végzett, míg a harmadik a címvédő brazil Cesar Celio lett.
Eredmények:
férfiak:
50 m gyors, olimpiai bajnok:
   Florent Manaudou (Franciaország) 21.34 mp
2. Cullen Jones (Egyesült Államok) 21.54
3. Cesar Celio (Brazília) 21.59

Kapás országos csúccsal hatodik 800 gyorson

Kapás Boglárka 8:23.89 perces új országos csúccsal a hatodik helyen végzett 800 méteres gyorsúszásban pénteken a londoni olimpián.

A számot az amerikai Katie Ledecky nyerte a spanyol Mireia Belmonte Garcia és a brit Rebecca Adlington előtt.
Eredmények:
nők:
800 m gyors, olimpiai bajnok:
   Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:14.63
2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 8:18.76
3. Rebecca Adlington (Nagy-Britannia) 8:20.32
...6. KAPÁS BOGLÁRKA 8:23.89

Megvan Phelps 17. aranya

Megszerezte pályafutása 17. aranyát, egyben 21. olimpiai érmét Michael Phelps: az amerikai klasszis a londoni ötkarikás játékokon pénteken 100 pillangón diadalmaskodott.

A második helyen holtversenyben dél-afrikai Chad Le Clos és az orosz Jevgenyij Korotiskin végzett.

A Londonban harmadik aranyát nyerő Phelps - minden idők legeredményesebb olimpikonja - csütörtökön a 200 vegyesen aratott sikerével az első férfi úszó lett, akinek egymást követő három olimpián sikerült ugyanabban a számban diadalmaskodnia. Ezt a bravúrt most így a 100 pillangón is véghez vitte.
Eredmények:
férfiak:
100 m pillangó, olimpiai bajnok:
   Michael Phelps (Egyesült Államok) 51.21 perc
2. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) és Jevgenyij Korotiskin (Oroszország) 51.44

Franklin világcsúccsal nyert 200 háton

Az amerikai Missy Franklin új világcsúccsal nyerte a női 200 méteres hátúszást pénteken a londoni olimpián.

A második helyen az orosz Anasztaszija Zujeva végzett, míg a harmadik a szintén amerikai Elizabeth Beisel lett.
Eredmények:
nők:
200 m hát, olimpiai bajnok:
   Missy Franklin (Egyesült Államok) 2:04.06 perc - világcsúcs (régi: 2:04.81 p, Kirsty Coventry (zimbabwei), 2009.08.01., Róma)
2. Anasztaszija Zujeva (Oroszország) 2:05.92
3. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 2:06.55

Gondos és Barta nem jutott tovább 3 méteren

Barta Nóra és Gondos Flóra nem jutott be a szombati középdöntőbe a műugrók 3 m-es számában a londoni olimpián.

A pénteki selejtezőben az ötkarikás újonc, 20 esztendős Gondos öt ugrására 266,45 pontot kapott a bíróktól, ezzel 22. lett. A negyedszer olimpiai résztvevő, 28 éves Barta gyakorlatait összesen 257,70 pontra értékelték, így ő a 25. helyen zárt a 30 fős mezőnyben. Az ebben a számban négy éve, Pekingben 12., emellett kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes magyar ugró sérülten versenyzett.

"Bár a középdöntő volt a cél, nem vagyok csalódott, mert jól végrehajtottam az ugrásaimat, csak az a kicsi plusz hiányzott belőlük, amivel tovább lehetett volna jutni - mondta az MTI-nek Gondos. - Nagyon jó volt versenyezni itt az olimpián, az uszoda gyönyörű, és nagyon feldobott, hogy ennyi ember előtt ugorhattam."

"Sajnos az elmúlt másfél hétben, amióta itt vagyok, csak kétszer tudtam edzeni, mert becsípődött egy ideg a nyakamban, alig tudom forgatni a fejemet - árulta el Barta. - Nem akartam visszalépni, megcsináltam az ugrásokat, igazán nagyot nem is hibáztam, csak a nyakam miatt nem tudtam úgy kivitelezni őket, ahogyan kellett volna. Sajnálom, hogy így történt. Most pihenek egy brutál nagyot, lehet, hogy az egész következő szezont kihagyom, aztán majd utána döntök arról, hogy folytatom-e a versenyzést. Ha lesz hozzá kedvem, biztosan folytatom."    

A selejtezőt a világbajnoki címvédő kínai Vu Min-hszia (Wu Minxia) nyerte fölényesen, 387,95 ponttal. A középdöntőbe a legjobb 18 versenyző került.

Műugrásban magyar részről ez a két sportoló indult Londonban.

Berki és Hidvégi felkészülten várja a vasárnapi döntőt

Berki Krisztián és Hidvégi Vid felkészülten várja a lólengés vasárnapi fináléját a londoni olimpián.

"Elégedett vagyok a teljesítményükkel" - idézte Kovács István vezetőedzőt a Magyar Torna Szövetség pénteki közleménye. "Napi két edzés, gyúrás és pszichológus jellemezte az elmúlt napokat. A tréningek között pihentek a fiúk, egyszer volt időnk egy nagyobb sétára az olimpiai falun kívül."

A két tornász is késznek érzi magát.

"Az edzések jól mennek, a gyakorlat összeállt" - mondta a kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok Berki, aki ötödik helyen jutott a fináléba. "Ugyanúgy érzem magam, mint a nagyobb versenyek előtt. Fejben és fizikálisan is egyben vagyok, várom a döntőt."

"Folyamatosan csinálom a gyakorlatot, úgy érzem, jól megy" - jelentette ki Hidvégi, aki harmadikként vívta ki a döntőbe jutást. "Péntek délelőtt nem edzettem, kicsit pihentem, de így is terveztük."  

Berki a tervek szerint a 6.9-es kiinduló pontú gyakorlatát mutatja be a vasárnap esti fináléban, míg Hidvégi a 6.6-ossal szerepel majd.

Federer maratoni csatában jutott a döntőbe

Roger Federer óriási, közel négy és fél órás közdelemben, a döntő szettben 19:17-re legyőzte az argentin Juan Martin del Potrót a londoni olimpia tenisztornáján, ezzel bejutott a döntőbe.

A pénteki összecsapás 4 óra 26 percig tartott, a tenisz 1988-as olimpiai visszatérése óta ez volt a leghosszabb mérkőzés.

A 17-szeres Grand Slam-győztes, világelső svájci játékos negyedik olimpiáján szerepel, de egyesben eddig még nem szerzett érmet, míg párosban - Stanislas Wawrinkával az oldalán - Pekingben állhatott a dobogó legfelső fokára.

Federer a fináléban a szerb Novak Djokovic és a hazai közönség előtt szereplő Andy Murray párharcának győztesével találkozik.

Eredmények, elődöntő:
Federer (svájci, 1.)-del Potro (argentin, 8.) 3:6, 7:6 (7-5), 19:17
   
korábban:   
nők:
Sarapova (orosz, 3.)-Kirilenko (orosz, 14.) 6:2, 6:3

Vereség női vízilabdában a spanyoloktól

Kikapott az olimpiai selejtező tornán győztes spanyol csapattól a magyar női vízilabda-válogatott az olimpia csoportkörének pénteki zárófordulójában, így egy győzelemmel és két vereséggel csoportharmadikként zárta négyese küzdelmeit.

Eredmény, A csoport, 3. forduló:
Spanyolország-Magyarország 13-11 (4-3, 3-2, 3-2, 3-4)
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Massimiliano Caputi (olasz), Szvetlana Dreval (orosz)
Magyarország: Bolonyai Flóra - Czigány Dóra 1, Antal Dóra 4, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Drávucz Rita 1, Keszthelyi Rita 2, Tóth ldikó, Bujka Barbara 3, Csabai Dóra, Menczinger Katalin, Gangl Edina (kapus)
A spanyol góldobók: Espar Llaquet 3, Ortiz Reyes, Pena Carrasco, Pareja 2-2, Meseguer Flaque, Garcia, Lopez Ventosa, Tarrago Aymarich 1-1

Magyar szempontból remekül indult a meccs, hiszen Bujka Barbara hamar betalált, majd az egyenlítést követően Drávucz Rita, a csapatkapitány módosította 2-1-re az állást. A folytatásban azonban fordítottak a spanyolok, s bár Bujka egalizált, a második negyedet a rivális kezdhette előnyben (4-3).

Felzárkózás helyett azonban dermesztő percek következtek: az ibériaiak 6-3-ra elhúztak. Antal Dóra révén indult a visszazárkózás, a triplázó Buja jóvoltából pedig már csak egyetlen találatnyi volt a különbség (6-5). Az egyenlítés azonban nem jött össze, a nagyszünetben a spanyolok 7-5-re vezettek.

A harmadik negyed is rosszul indult (8-5), ekkor azonban Antal Dóra alaposan beszállt a gólgyártásba, és az ő megoldásai nyomán lett 8-6, 9-7, majd 10-8 - "oda". Egygólnyira azonban nem tudott feljönni a magyar csapat, sőt a negyedik negyed elején megint hárommal léptek meg a spanyolok (11-8).

Ám még nem volt vége. Előbb Keszthelyi Rita bombázott kétszer is a rivális kapujába (11-9, 12-10), majd Czigány Dóra szépített az utolsó percben 12-11-re. Még maradt volna idő a döntetlenre is, de a magyar esély elszállt. A spanyolok az utolsó pillanatban még eredményesek voltak, ez azonban már nem osztott, nem szorzott, nyert a hispán alakulat.

A magyar válogatott a negyeddöntőben a B csoport második helyezettjével, az orosz vagy ausztrál csapattal találkozik majd a vasárnapi negyeddöntőben.

"Nagyon fontos lenne, hogy ne kerüljünk két-háromgólos hátrányba, mert lélekben, stresszben felőröl minket - nyilatkozta az MTI-nek Merész András szövetségi kapitány. - Amikor pedig végre feljövünk rájuk, belátható távolságba kerülünk, simán hagyjuk őket elmenni megint. Mindegy, ki lesz a következő ellenfél, ez nem kívánságverseny, aki a negyeddöntőben nyer, az játszik éremért. Lelki problémáink vannak, azokat kell most megoldani."

Bor Barna hetedik

Bor Barna egyhangú bírói döntéssel kikapott a brazil Rafael Silvától a vigaszág első fordulójában, így a hetedik helyen végzett a cselgáncsozók +100 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpia pénteki versenynapján.

A tavalyi nyílt világbajnokságon ezüstérmes, az elmúlt három Európa-bajnokságon egyaránt második Bor azzal a nála fél fejjel magasabb, Pánamerikai bajnok, 155 kg-os Silvával találkozott, aki korábban edzőpartnere volt Pakson.

Jobban kezdett Bor, több akciót kezdeményezett, de alig tudta megmozdítani ellenfelét. A meccs derekán mindketten lábbal próbálták egymást kibillenteni, de nem jártak sikerrel. A magyart passzivitás miatt megintették, majd a záró percben a brazil is így járt. Tíz másodperccel a vége előtt a dél-amerikai kis híján értékelhető dobást mutatott be, de végül jött a ráadás az aranypontért.

A maximum háromperces hosszabbításban mindketten sokat kísérleteztek, sikertelenül, így következett a bírói döntés, amely a brazilnak kedvezett: mindhárom bíró a kék zászlót, azaz Silva színét emelte magasba.

A magyarok két éremmel zárták az ötkarikás cselgáncstornát: 66 kg-ban Ungvári Miklós ezüstöt, 48-ban Csernoviczki Éva bronzot nyert.

A Sportkórház nem ért egyet Kiss László kritikájával

A Sportkórház nevében Soós Ágnes főigazgató nem ért egyet Kiss Lászlónak, az úszók szövetségi kapitányának az intézetre vonatkozó kritikájával, melyet csütörtökön fogalmazott meg a londoni olimpián.

"A Sportkórház és teljesítmény-diagnosztikai laboratóriumunk teljes erejével és munkájával azon volt, hogy Cseh Lászlóval és edzőjével, Turi Györggyel napi kapcsolatot tartson fenn a felkészülés során, a versenyen és jelenleg is" - szögezi le a főigazgató az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyben kiemeli, "a sárdobálás sehová sem vezet".

Soós felhívja a figyelmet arra, hogy Cseh László a 400 m vegyesen és 200 m pillangón nyújtott teljesítménye, csalódást keltő londoni eredménye után csütörtökön 200 m vegyesen a debreceni Európa-bajnokságon májusban úszott győztes idejénél jobbat ért el, így szerzett bronzérmet.

"A 400 m vegyesen a döntőbe kerülés egy taktikai hibán és a szerencsétlen véletlenen múlt, melynek szinte velejárója, hogy a következő versenyszámában, a 200 m pillangón, Laci nem tudta a megfelelő és meglévő teljesítményét hozni, megmutatni, az érthető pszichológiai okokból adódóan" - áll a közleményben.

Kiss László csütörtök este úgy fogalmazott, hogy Cseh gyakorlatilag Londonban hagyott két érmet, egyszersmind kárhoztatta azokat a sportkórházi orvosokat, akik még az olimpiai kiutazás előtt különféle méréseket végeztek el Cseh László terhelhetőségével, felkészültségi állapotával kapcsolatosan.

"Ezek az orvosok anélkül szóltak bele a szakmai munkába, hogy Laci edzőjével vagy velem, a szövetségi kapitánnyal beszéltek volna. Az ügyet nem hagyjuk szó nélkül, már jeleztük a Magyar Olimpiai Bizottságnak kifogásainkat. Egy versenyző felkészítése csapatmunka, s egy team csak akkor jó, ha a tagjai összedolgoznak a közös siker érdekében".

Pars döntőbe jutott kalapácsvetésben

Pars Krisztián 79,37 méteres dobással bejutott a vasárnapi döntőbe kalapácsvetésben a londoni olimpia pénteki versenynapján.

A szombathelyiek Európa-bajnok nehézatlétája a második selejtezőcsoportban szerepelt, s elsőre egy biztonsági dobással 77,11 méterig jutott. Valószínűleg ez is elég lett volna neki a fináléhoz, de a második sorozat után már nem maradtak kérdőjelek, ugyanis könnyedén sikerült túlszárnyalnia a 78 méteres selejtező szintet. További részletek itt

Minczér Albert búcsúzott

Minczér Albert kiesett a további küzdelmekből 3000 m akadályon pénteken a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján.

A VEDAC futója rendelkezett futamában a leggyengébb idei eredménnyel (8:54.43 p), így alapos javulásra lett volna szüksége a továbbjutáshoz. Féltávnál a legjobbak kezdtek meglépni, Minczér nem tudta velük tartani a lépést, végül a 11. helyen ért célba 8:40.74 perccel. Ez idei legjobbja, a fináléhoz viszont 8:27.49 perces egyéni csúcsánál is jobbat kellett volna futnia.

"A táv első fele jól ment, az utolsó ezret viszont nem sikerült megfelelően teljesítenem. Ennél jobbat vártam magamtól" - mondta Minczér Albert.

A három futamból az első négy-négy helyezett, illetve mellettük a további három legjobb idővel rendelkező került a döntőbe.

Farkas Györgyi javított

A hétpróbázó Farkas Györgyi a magasugrás után a 30. helyen áll a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján.

A szám kezdetén heves zápor zúdult a pályára, de rövid idő múlva kisütött a nap. A 27 éves Farkas 1,71 méteren kezdett, ezt másodszorra vitte, csakúgy, mint az 1,74 és az 1,77 métert. Az 1,80 méteren harmadszorra jutott át - az 1,83 már nem sikerült -, ezért 978 pontot kapott. Csoportjában az 1,80 a második legjobb eredmény volt, alig maradt el 1,82-es idei legjobbjától.

Összesítésben a 30. helyre lépett előre 1910 ponttal.

A hétpróbázókra pénteken az esti programban még két szám vár: a súlylökés és a 200 méteres futás.

Két csere a magyar férfi kézilabda-válogatottban

Két poszton is cserél Mocsai Lajos, a londoni olimpián szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya az éremesélyesek közé tartozó spanyol csapat elleni, szombati csoportmérkőzés előtt.

A negyeddöntőért harcoló együttesben Perez Carlos térdsérülés miatt nem folytatja szereplését, helyette Putics Barna érkezik, míg Gulyás Pétert Laluska Balázs váltja és lesz már bevethető a vb-harmadik, Eb-negyedik spanyolok elleni, szombat esti ütközeten.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: Putics már meg is érkezett Londonba, átvette akkreditációját, Laluska pedig eddig is a csapattal volt.

Mocsai Lajos az MTI-nek elmondta: csapata másként fog játszani, mint tette azt csütörtökön a horvátok ellen, amikor gyakorlatilag esély sem volt a pontszerzésre.

"Most nem lesz bennünk az az érzés, hogy nem nyerhetünk" - jegyezte meg a kapitány.

A most lecserélt Gulyás utalt rá, hogy a horvátok védekezése szinte hibátlan, ő a maga részéről a döntőbe várja a csütörtöki ellenfelet.

"A spanyolok is jól zárnak hátul, de nem annyira hatékony a támadójátékuk, mint a horvátoké" - tette hozzá.

Nagy László - akinek felkínálták a spanyol állampolgárságot, és ha elfogadta volna, most a spanyol csapatban szerepelne - kifejtette: érzelmileg biztosan különleges lesz a szombati ütközet.

"Eddig is odatettük magunkat, ezután is így teszünk, de persze, nekem egy kicsit más lesz a spanyolok ellen. Természetes, hogy mindent elkövetek a magyar győzelemért" - fogalmazott a Barcelonát elhagyó, és a héten az MKB Veszprémhez igazolt világsztár.

Amennyiben a magyarok nem tudnának pontot szerezni, a szerbek ellen hétfőn ki-ki meccset játszanak a még negyeddöntőt érő negyedik helyért.

A csoport állása: 1. Horvátország 6 pont (88-63), 2. Dánia 6 (77-73), 3. Spanyolország 4, 4. MAGYARORSZÁG 2, 5. Szerbia 0 (69-83), 6. Koreai Köztársaság 0 (69-86)

Letartóztatták a randalírozó ausztrál evezőst

Ittasan tört-zúzott, ezért letartóztatták Joshua Booth ausztrál evezőst a londoni olimpián.

Nick Green, az ausztrál delegáció vezetője elmondta, csütörtök hajnali fél négykor hívták fel a rendőrök, hogy az egyik sportolójuk ittasan fejsérülést szenvedett a londoni Egham High Streeten.

Kiderült, hogy a férfi nyolcassal a hatodik helyen zárt Booth berúgott, és két kirakatot is megrongált. A sportolót előbb kórházba szállították, majd elvitték a rendőrségre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményében arra kérte a versenyeiket már befejező sportolókat, hogy csak "mértékkel" fogyasszanak alkoholt.

OLDALTÖRÉS: Ez történt délelőtt

Döntős a magyar férfi 4x100-as vegyesváltó

Döntős a magyar férfi 4x100-as vegyesváltó

Döntős a magyar férfi 4x100-as vegyesváltó

A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összeállítású magyar négyes a hetedik helyen bejutott a szombat esti döntőbe a 4x100 méteres férfi vegyesváltók péntek délelőtti selejtezőjéből a londoni olimpián.

A 200 m vegyesen csütörtökön bronzérmes Cseh kezdett, aki a hát után negyedikként indította a 200 m mell olimpiai bajnokát, Gyurtát. Az aranyérmes mellúszó nem tudott előrébb lépni, ahogy pillangón Pulai és végül gyorson Kozma sem, de az országos csúcsot jelentő 3:34.44 perces idő elégnek bizonyult a fináléhoz.
   
A régi rekordot (3:34.57) májusban a debreceni Európa-bajnokságon érte el a magyar kvartett, amelyben akkor Cseh helyett Bernek Péter szerepelt.
   
A staféták első emberének ideje is hitelesíthető, így Cseh 100 m háton elért 53.78 mp-es eredménye is országos csúcs. A régit (53.88) még 2009. június 28-án úszta az országos bajnokságon.


Kizárták a magyar női 4x100-as vegyesváltót

Kizárták a Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Jakabos Zsuzsanna, Dara Eszter összeállítású négyest a női 4x100 méteres vegyesváltó pénteki versenyéből a londoni olimpián. Kizárták a Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Jakabos Zsuzsanna, Dara Eszter összeállítású négyest a női 4x100 méteres vegyesváltó pénteki versenyéből a londoni olimpián. AA magyar staféta amúgy sem jutott volna döntőbe, mert az első előfutamban utolsóként ért célba.
   
A váltó tagjai az MTI érdeklődésére nem tudták megmondani, hogy melyikük váltott rosszul, a harmadik ember Jakabos Zsuzsanna és a negyedik Dara Eszter is saját hibáját valószínűsítette. Mindketten úgy érezték, korán ugrottak vízbe a váltásnál.
   
"A nagy igyekezetben, hogy villámrajtot vegyek, lehet, hogy én indultam el túl korán" - fogalmazott Jakabos. Dara ehhez hozzátette, ő úgy érezte, ő ugrott ki. Ezzel együtt vélhetően Jakabos hibázott, legalábbis a hivatalos eredményközlésben tőle kezdődően nem szerepel eredmény a magyar kvartett mellett.
   
Verrasztó saját londoni sikertelenségére utalt vissza: "Ez a diszkvalifikálás kicsit az én egész olimpiámra jellemző balsikerek része. Ezzel együtt örültem, hogy úszhattam."
   
"Az ifi Eb után sem álltam le, az olimpiai felkészülés miatt ezt nem lehetett megtenni" - mondta Sztankovics. "Mostanra viszont el is fáradtam rendesen, elsősorban fejben."



Bor Barna kikapott, vigaszágra került

Bor Barna a negyeddöntőben kikapott, ezzel a vigaszágra került a londoni olimpia cselgáncstornájának +100 kg-os kategóriájában.

A paksi dzsúdósnak két magabiztos győzelem után a világranglista második helyén álló, a legutóbbi két vb-n ezüstérmes német Andreas Tölzer ellen kellett küzdenie az elődöntőért.

A meccsen a tavalyi nyílt világbajnokságon ezüstérmes, az elmúlt három Európa-bajnokságon egyformán második Bort passzivitás miatt gyorsan megintették, majd a meccs felénél riválisával közösen figyelmeztették, s ez - mivel neki a második volt - jukót ért ellenfelének. Ezt követően csak teltek a másodpercek, a 145 kg-os német pedig mozdíthatatlanul állt a lábán, így Bor értékelhető akció nélkül zárt, s mivel a német megúszta újabb intés nélkül, ő került az elődöntőbe.

A magyar dzsúdósra a vigaszágon a brazil Rafael Silva - Bor korábbi paksi edzőtársa - és az idei cseljabinszki kontinensviadal fináléjában éppen Bort legyőző orosz Alekszandr Mihajlin párharcának vesztese vár.

Gyurta Gergely 12., Kis Gergő 19. lett 1500 m gyorson

Gyurta Gergely a 12., Kis Gergő pedig a 19. helyen végzett 1500 méteres gyorsúszásban a londoni olimpia pénteki versenynapján.

Kis a második előfutamban szerepelt, s a táv egyharmadáig jól tartotta magát, aztán elfáradt és fokozatosan visszaesve 15:21.74 perces idejével futamában ötödik lett. A 200 m mellen olimpiai bajnok Gyurta Dániel öccse, Gergely pedig a következő nyolcasban a táv második felében jól tempózva 15:04.22 perccel negyedikként csapott célba.
   
"Most nem éreztem magamban az erőt, az olimpia előtt két héttel pszichés fáradtságot éreztem, itt Londonban pedig két napja érzékeltem magamon, hogy nem vagyok elég friss" - mondta a 400 gyorson hatodik Kis. "Összességében azonban sikeres olimpiának ítélem a londonit. 2004-ben nem jutottam döntőbe, 2008-ban pedig hatodik voltam, akárcsak itt pár nappal ezelőtt. Az állóképességemmel nincs gond, az edzőm jó, folytatjuk otthon tovább."

"Tizenhat századot javítottam az egyéni csúcsomon, aminek nagyon örülök, sikerült 15 perc környékén célba érnem, ahogy terveztük" - értékelt Gyurta. "Teljesen elégedett vagyok, de már akkor is az voltam, amikor kijutottam az olimpiára. Természetesen inspirált, hogy a bátyám olimpiai bajnok lett. Amikor verseny közben jelentkeztek a holtpontok, és nagyon fájt, erőt adott az ő sikere, és úgy voltam vele, ha ő kibírta, akkor én is kibírom."

Kürthy Lajos 21. lett súlylökésben

Kürthy Lajos a 21. legjobb eredményt érte el a pénteki selejtezőben, így nem jutott be a férfi súlylökés esti döntőjébe a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján. Negyven súlylökő két csoportban kezdte meg a selejtezőt az Oimpiai Stadionban, az esti döntőhöz szükséges szintet 20,65 méterben húzták meg - vagy a legjobb 12 folytathatta. Kürthy legjobbja 20,78 méter, idén viszont csak 20,17-ig jutott.
   
A 25 éves mohácsi dobó első kísérlete 19,65 méter volt, másodikra és harmadikra azonban rontott. Csoportjában így a tizedik, összesítésben a 21. helyen zárt, a fináléhoz 20,25 méter kellett volna.
   
"Az első kísérletem jól sikerült, a második kicsit nagyobb volt, szerintem 20 méter körüli, de érvénytelen. Akkor fejben egy kicsit leültem. A végét nagyon elszúrtam. Mindenképpen szerettem volna döntőbe jutni, de örülök, hogy második olimpiámon indulhattam" - nyilatkozott az idei, Helsinkiben rendezett Európa-bajnokságon kilencedik Kürthy Lajos, aki Pekingben szintén a selejtezőben búcsúzott.
   
Pénteken még két magyar atléta mutatkozik be: az Európa-bajnok kalapácsvető Pars Krisztián és Minczér Albert 3000 m akadályon.


Sidi Péter szétlövésben maradt le a fekvő puska fináléjáról

Sidi Péter szétlövés után lemaradt a kisöbű szabadpuska fekvő nyolcas döntőjéről a londoni olimpia pénteki versenynapján, s 11.-ként zárta a számot.

Az ötkarikás játékokon negyedszer szereplő, 33 éves komáromi lövő 12 éve, Sydneyben 13., nyolc éve, Athénban 24., legutóbb, Pekingben pedig csupán 39. volt ebben a számban, s a három versenye közül most is ebben számított a legesélytelenebbnek a jó szereplésre.
   
Az 50 fős mezőnynek éppen a legszélén, a falhoz a legközelebb, viszonylagos szélcsendben kezdhette meg a küzdelmet Sidi, aki a bemelegítés során elsőre öt kilencest lőtt az 50 m-re lévő táblára, a folytatásban azonban úgy tűnt, megtalálta a helyes irányzékot.


   
Erre alapozva mintegy tíz perc után elkezdte az "éles" lövészetet, s az első sorozatban tíz tizes találattal tette le a névjegyét. A folytatás is hibátlanra sikerült, így húsz kísérlet után 200 kör állt a magyar versenyző neve mellett. A harmadik sorozat harmadik lövésénél aztán becsúszott egy kilences, s az alapverseny felénél, 30 lövést követően 299 körrel az élmezőnyben állt.
   
A negyedik körben, a fel-feltámadó szélben kétszer is hibázott a magyar lövő, ezzel távolodni látszott a nyolcas döntő. Közben a többi lőállásban is feljegyezhettek néhány kilencest - a címvédő ukrán Artur Ajvazjan például 40 kísérlet után 397 körrel állt -, s mivel Sidi az ötödik sorozatban ismét százszázalékos teljesítményt nyújtott, visszajött a remény. Utolsó tíz lövése közül a hetedik és a nyolcadik aztán újra csak kilencet ért, így végül - nyolc másik riválisához hasonlóan - 595 körrel zárt a magyar sportoló.          
     
Az alapversenyt az aktuális világbajnok, a fehérorosz Szergej Martinov nyerte 600 körös világcsúcs-beállítással, a belga Lionel Cox 599-et, a szlovén Rajmond Debevec pedig 596-ot ért el. Ők hárman biztos résztvevői lettek a finálénak, a kilenc 595 körös pedig - köztük Sidi - ötlövéses szétlövésben döntött a további helyek sorsáról. A ráadásban kereken 50 kört lőtt a magyar versenyző, s ez a "rájátszók" között csak a nyolcadik legjobb volt, így nem jött össze a finálé.  
   
A magyar sportlövő hétfőn 13. lett légpuskában. Hétfőn még lesz egy száma, amely ráadásul a kedvence, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett verseny. Ebben ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő.


Farkas Györgyi a 36. helyen áll

A hétpróbázó Farkas Györgyi a 36. helyen áll az első szám után a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján.

A már kora reggel csaknem teltházas Olimpiai Stadionban a Honvéd 27 éves atlétája a 100 m gátfutásban 14.33 mp-cel futamában ötödikként ért célba, s 932 pontot gyűjtött. Ezzel csaknem 70 ponttal elmaradt a legjobbaktól. A második futamtól szinte mindenki 1000 pont felett teljesített.
   
A hétpróbázókra pénteken még három szám vár: a magasugrás, a súlylökés és a 200 méteres futás.


Bor Barna negyeddöntős

Bor Barna második mérkőzésén ipponnal győzött, így bejutott a negyeddöntőbe a londoni olimpia cselgáncstornájának +100 kg-os kategóriájában.

A tavalyi nyílt világbajnokságon ezüstérmes, az elmúlt három Európa-bajnokságon egyaránt második paksi dzsúdósnak a marokkói el-Mehdi Malki próbálta útját állni a második fordulóban, és Bor sokáig nem is bírt Afrika bajnokával, két perccel a vége előtt azonban egy gyönyörű válldobással véget vetett az összecsapásnak.
   
A 32 között a holland Luuk Verbij ellen győztes magyar újabb sikerével már biztosan helyezett lesz élete második olimpiáján.

Borra a nyolc között a világranglista második helyén álló, a legutóbbi két vb-n második német Andreas Tölzer vár.


Dara a váltó miatt visszalépett az 50 m gyorstól

Dara Eszter visszalépett az 50 m gyors péntek délelőtti előfutamától a londoni olimpián.

Kiss László szövetségi kapitány arról számolt be, hogy a magyar úszó lesz a délelőtti program későbbi részében szereplő 4x100 méteres vegyesváltó befutó embere, ezért nem állt rajthoz a sprintszámban.


Bor Barna nyolcaddöntős

Bor Barna győzött első mérkőzésén, így bejutott a legjobb 16 közé a londoni olimpia cselgáncstornájának +100 kg-os kategóriájában.

Ellenfele, a holland Luuk Verbij csütörtökön ünnepelte 26. születésnapját, de más oka nem volt az örömre, mert a tavalyi nyílt világbajnokságon ezüstérmes, az elmúlt három Európa-bajnokságon egyaránt második Bor végig aktívabb volt. Ennek megfelelően Verbijt passzivitása miatt kétszer megintették, így a magyar dzsúdós jukót kapott, amellyel később meg is nyerte a mérkőzést.
   
Bor a nyolcaddöntőben a marokkói el-Mehdi Malkival találkozik, mivel az iráni Mohammad Rodaki visszalépett ellene az első fordulóban.

A cselgáncstorna zárónapi küzdelmei több érdekességet is tartogattak: pénteken lépett tatamira az egész londoni olimpia legnehezebb résztvevője, a 218 kg-os guami Ricardo Blas Jr., illetve az a szaúdi nő, Wodjan Saherkani, akit hosszabb egyeztetés után engedtek fejkendőben szerepelni.

OLDALTÖRÉS: A pénteki műsor



Pars bemutatkozik, Bor és Sidi éremért küzd



Pars bemutatkozik, Bor és Sidi éremért küzd



Pars bemutatkozik, Bor és Sidi éremért küzd

Az Európa-bajnok Pars Krisztián már az atlétikai versenyek első napján, pénteken dobókörbe lép a kalapácsvetők selejtezőjében a londoni olimpián, melyen Bor Barna cselgáncsozó és Sidi Péter sportlövő is éremért versenyez.

Az atlétika nyitónapján további három magyar lesz érdekelt: Kürthy Lajos a súlylökés selejtezőjében, Minczér Albert a 3000 m akadály előfutamában indul, Farkas Györgyire pedig a hétpróbázók első napi négy száma vár.

Pars, a kalapácsvetés egyik legnagyobb favoritja a selejtező B csoportjában, közép-európai idő szerint 13:45 órakor kezdi meg londoni szereplését. A cél számára egyértelműen az, hogy magabiztosan jusson be a szám vasárnap esti fináléjába.

Pénteken érnek véget a cselgáncsversenyek Londonban. A magyar csapat kiválóan szerepelt eddig, s a jó zárás +100 kg-ban szereplő Bor Barna feladata lesz. A háromszoros Eb-ezüstérmes dzsúdós a 32 között kezd, méghozzá a holland Luuk Verbij ellen. 

Második versenye következik majd Sidi Péternek, aki a 13. hellyel zárt légpuska után ezúttal a kisöbű szabadpuska fekvő számában szerepel. A komáromiak világ-és Európa-bajnok sportolója 10 órakor kezdi meg a 60 lövéses alapversenyt.

Az úszóknál 800 m gyorson Kapás Boglárka döntőzik, az előfutamokban pedig a két vegyesváltó, valamint Dara Eszter (50 m gyors), Kis Gergő és Gyurta Gergely (1500 m gyors) lesz érdekelt.

 

A pénteki műsor

A londoni olimpia pénteki versenynapján - melyen 22 számban osztanak érmeket - bemutatkozik a kalapácsvetés selejtezőjében az Európa-bajnok Pars Krisztián.

augusztus 3., péntek (éremosztás 22 számban):
    ---------------------------------------------
    magyar vonatkozású program:
    SPORTLÖVÉSZET (Királyi Tüzérségi Laktanya - The Royal Artillery Barracks) - 2
10 ó: férfi kisöbű szabadpuska, alapverseny - SIDI PÉTER
11:30 ó: férfi gyorstüzelő pisztoly, alapverseny, 2. nap
13 ó: FÉRFI KISÖBŰ SZABADPUSKA, FEKVŐ, DÖNTŐ
15:30 ó: FÉRFI GYORSTÜZELŐ PISZTOLY, DÖNTŐ

    CSELGÁNCS (ExCeL) - 2
10:30 ó: férfi +100 kg, előcsatározások a negyeddöntőig - BOR BARNA-Luuk Verbij (holland) (10:44 ó)
11:26 ó, női +78 kg, előcsatározások a negyeddöntőig
15 ó: férfi +100 kg, női +78 kg, vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés
17 ó: NŐI +78 KG, DÖNTŐ
17:10 ó: FÉRFI +100 KG, DÖNTŐ

    ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion) - 2
    délelőtti program:
11 ó: férfi súlylökés, selejtező - KÜRTHY LAJOS
11:05: női hétpróba, 100 m gát - FARKAS GYÖRGYI (1. forduló)
11:25 ó: női hármasugrás, selejtező
11:40 ó: női 100 m, selejtezőfutam
12:15 ó: női hétpróba, magasugrás - FARKAS GYÖRGYI
12:15 ó: férfi 400 m gát, előfutam
12:20 ó: férfi kalapácsvetés, selejtező, A csoport
13 ó: női 400 m, előfutam
13:45 ó: férfi kalapácsvetés, selejtező, B csoport - PARS KRISZTIÁN
14 ó: férfi 3000 m akadály, előfutam - MINCZÉR ALBERT (3. futam, 14:30 ó)
    esti program:
20 ó: női hétpróba, súlylökés - FARKAS GYÖRGYI
20:05 ó: női 100 m, középfutam
20:10 ó: női diszkosz, selejtező
20:50 ó: férfi távolugrás, selejtező
21:05 ó: férfi 1500 m, előfutam
21:30 ó: FÉRFI SÚLYLÖKÉS, DÖNTŐ
21:45 ó: női hétpróba, 200 m - FARKAS GYÖRGYI
22:25 ó: NŐI 10 000 M, DÖNTŐ

    ÚSZÁS (Vizesközpont) - 4
    előfutamok:
11 ó: női 50 m gyors - DARA ESZTER (6. futam, 11:12 ó)
11:24: férfi 1500 m gyors, - KIS GERGŐ (2. futam, 11:42 ó), GYURTA GERGELY (3. futam, 11:59 ó)
12:35 ó: női 4x100-as vegyesváltó - MAGYARORSZÁG (1. futam)
12:49 ó: férfi 4x100-as vegyesváltó - MAGYARORSZÁG (2. futam, 12:55 ó)
    elődöntők, döntők:
20:30 ó: NŐI 200 M HÁT, DÖNTŐ
20:38 ó: FÉRFI 100 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
20:45 ó: NŐI 800 M GYORS, DÖNTŐ - KAPÁS BOGLÁRKA
21:09 ó: FÉRFI 50 M GYORS, DÖNTŐ
21:25 ó: női 50 m gyors, elődöntő

    VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset)
13 ó: férfiak: 49-es, 470-es, Finndingi, Laser (BERECZ ZSOMBOR - 7. és 8. futam 13 ó), Csillaghajó, nők: 470-es, Laser Radial

    VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
    nők, 3. forduló:
    A csoport:
15:10 ó: SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG
20:40 ó: Kína-Egyesült Államok
    B csoport:
16:30 ó: Oroszország-Ausztrália
19:20 ó: Nagy-Britannia - Olaszország
 
    MŰUGRÁS (Vizesközpont)
15:30 ó: női 3 m, selejtező - BARTA NÓRA, GONDOS FLÓRA
   
    nem magyar vonatkozású program:
    GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
    férfiak, 3. forduló:
    A csoport:
9:30 ó: Ausztrália-Argentína
17 ó: Nagy-Britannia - Pakisztán
20 ó: Dél-afrikai Köztársaság-Spanyolország
    B csoport:
11:45 ó: Hollandia - Új-Zéland
14:45 ó: Németország-India
22:15 ó: Belgium-Koreai Köztársaság

    ÍJÁSZAT (Lord's krikettpálya) - 1
10 ó: férfi egyéni, nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő, párharc a 3. helyért, DÖNTŐ (16:37 ó)

    TOLLASLABDA (Wembley Aréna) - 1
10 ó: férfi és női egyes, elődöntő, vegyespáros, bronzmérkőzés
16 ó: vegyespáros, DÖNTŐ

    KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
    nők, 4. forduló:
    A csoport:
10 ó: Angola-Horvátország
17:45 ó: Törökország-Kína
23:15 ó: Csehország-Egyesült Államok
    B csoport:
12:15 ó: Oroszország-Ausztrália
15:30 ó: Brazília-Kanada
21 ó: Franciaország - Nagy-Britannia

    STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája - Horse Guards Parade)
10 ó: férfi és női nyolcaddöntő
 
    EVEZÉS (Eton Dorney, Buckinghamshire) - 4
12:30 ó: FÉRFI NÉGYPÁR, DÖNTŐ
12:50 ó: FÉRFI KORMÁNYOS NÉLKÜLI KETTES, DÖNTŐ
13:10 ó: NŐI KÉTPÁR, DÖNTŐ
13:30 ó: FÉRFI EGYPÁR, DÖNTŐ

    RÖPLABDA (Earls Court)
    nők, 4. forduló:
    A csoport:
12:30 ó: Japán-Oroszország
17:45 ó: Nagy-Britannia - Dominikai Köztársaság
23 ó: Algéria-Olaszország
    B csoport:
10:30 ó: Brazília-Kína
15:45 ó: Törökország-Koreai Köztársaság
21 ó: Egyesült Államok-Szerbia
 
    KÉZILABDA (Copper Box)
    nők, 4. forduló:
    A csoport:
10:30 ó: Angola - Nagy-Britannia
15:30 ó: Horvátország-Montenegró
17:15 ó: Oroszország-Brazília
    B csoport:
12:15 ó: Koreai Köztársaság-Franciaország
20:30 ó: Spanyolország-Svédország
22:15 ó: Dánia-Norvégia

    ASZTALITENISZ (ExCeL)
11 ó: női csapatverseny, 1. forduló
20 ó: férfi csapatverseny, 1. forduló

    SÚLYEMELÉS (ExCeL) - 2
16:30 ó: NŐI 75 KG, A CSOPORT
20 ó: FÉRFI 85 KG, A CSOPORT

    LOVASSPORT (Greenwich Park)
12 ó: egyéni és csapat díjlovaglás, 2. nap

    VÍVÁS (ExCeL) - 1
12:30 ó: férfi kard, csapatverseny, negyeddöntő, mérkőzések az 5-8. helyért, elődöntő
19 ó: férfi kard, csapatverseny, bronzmérkőzés, DÖNTŐ (19:45 ó)

    LABDARÚGÁS (Glasgow, Newcastle, Cardiff, Coventry)   
    nők, negyeddöntő:
13 ó: Svédország-Franciaország, Glasgow
15:30 ó: Egyesült Államok - Új-Zéland, Newcastle
18 ó: Brazília-Japán, Cardiff
20:30 ó: Nagy-Britannia - Kanada, Coventry

    TENISZ (Wimbledon)
13 ó: férfi és női egyes, elődöntő, vegyespáros, elődöntő

    ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: férfi 52 kg, nyolcaddöntő, férfi 69 kg, nyolcaddöntő
 
    GUMIASZTAL (North Greenwich csarnok) - 1
15 ó: férfi verseny, selejtező
16:26 ó: FÉRFI VERSENY, DÖNTŐ

    KERÉKPÁR (Pályakerékpáros csarnok) - 2
17 ó: férfi és női csapat üldözéses verseny, 1. forduló, női Keirin, 1. forduló, vigaszág, 2. forduló
18:59 ó: FÉRFI CSAPAT ÜLDÖZÉSES VERSENY, DÖNTŐ
19:38 ó: NŐI KEIRIN, DÖNTŐ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!