Olimpia

2012.07.26. 17:09

London 2012 - Kővágó Zoltán doppingvétség miatt nem indulhat

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

MTI

"A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a MASZ csütörtöki közleményében.

A MASZ tájékoztatása alapján Kővágó Zoltán ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a "terhére rótt cselekményt", s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

Kővágó Zoltán a második a londoni játékokra szintet teljesített atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

A mostani összességében már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

Rajongóinak üzent a Kővágó

Kővágó Zoltán az egyik közösségi portálon működő rajongói oldalán üzent az érte szorítóknak, s utalt arra, hogy egy ellene folytatott "hadjárat" eredménye a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt kiszabott kétéves eltiltása.

"Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz - írta a Facebookon az athéni játékokon ezüstérmes, idei Európa-bajnoki harmadik dobóatléta. - Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett ''hadjárat'' ellenem..."

Kővágó rövid üzenete végén sajnálatát fejezte ki, amiért - mint írja - nem tehetett többet szurkolóiért és a hazáért.

Arról, hogy pontosan milyen vétség miatt tiltották el Kővágót, egyelőre sem ő, sem a magyar szövetség (MASZ) nem adott tájékoztatást.

A MOB támogatta a MASZ fellebbezését

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) több millió forinttal támogatta a jogi procedúrát Kővágó Zoltán ügyében.

Török Olivér, az MOB sajtófőnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a júniusi Európa-bajnokságon bronzérmes diszkoszvető ellen tavaly indult eljárás, mivel kivonta magát a doppingellenőrzés alól, s ezzel doppingvétséget követett el. A MOB meg volt győződve a versenyző ártatlanságáról, ezért támogatta a Magyar Atlétikai Szövetségnek (MASZ) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését.

A MASZ szerint nincs tárgyi bizonyíték a diszkoszvető ellen

Kővágó Zoltán és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott doppingellenőrökkel, s nem tagadta meg a doppingellenőrzést.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára az MTI-nek a csak csütörtökön nyilvánosságra került esetről elmondta, Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani, hogy nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel.

"Semmilyen tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy Kővágó Zoltán megtagadta a doppingellenőrzést" - jelentette ki Gyulai Márton. Hozzátette: amíg a versenyző számos tárgyi bizonyítékkal támasztotta alá igazát, addig a másik oldalon egyetlen ember, a vizsgálatot vezető doppingellenőr ellentmondásokkal teli vallomása áll.

Kővágót tavaly augusztusban akarta ellenőrizni Szolnokon két doppingellenőr, de a megadott címen nem találták. A doppingellenőrök állítása szerint ezután felhívták az atlétát telefonon, aki megtagadta a találkozást, azaz az ellenőrzést. Ezért pedig kétéves eltiltás jár.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) értesítése után a független magyar doppingbizottság június 6-án úgy foglalt állást, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. Ezután az IAAF a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely eltiltotta a diszkoszvetőt.

Gyulai Márton hangsúlyozta, értetlenül áll az eset előtt, mivel minden Kővágó igazát bizonyítja. Az MTI kérdésére a MASZ főtitkára közölte, az fel sem merült, hogy a versenyzőt megfosztják a júniusi Európa-bajnokságon szerzett bronzérmétől.

A MACS vezetője sajnálja

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője nagyon sajnálja az egész Kővágó-ügyet, mint mondta, ők teljes meggyőződéssel és egyhangúlag mentették fel a diszkoszvetőt a doppingvétség alól, nem látva bizonyítottnak, hogy elkerülte volna az ellenőrzést.

Tiszeker Ágnes, aki csütörtök délután érkezett Londonba, az után nyilatkozott, hogy reggel a honi sportági szövetség, a MASZ közleményben tudatta az MTI-vel: az IAAF két évre eltiltotta Kővágót. A tájékoztató szerint azért, mert a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) "másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, miszerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól".

Ugyanakkor a MASZ álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel, nem tagadta meg a doppingellenőrzést, s ezt - amint azt Gyulai Márton MASZ-főtitkár az MTI-nek elmondta - Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani. Ráadásul a MACS augusztus 12-i vér- és vizeletvizsgálata negatív eredményt hozott - közölte Tiszeker Ágnes.

Az IAAF mégis doppingvétséggel vádolta meg Kővágót, s a szövetség értesítése után a független magyar doppingbizottság idehaza lefolytatta az első fokú eljárást, majd június 6-án a MASZ-hoz hasonlóképpen foglalt állást, leszögezve, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. Ezután az IAAF a CAS-hoz fordult, amely viszont most eltiltotta a diszkoszvetőt. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a magyar bizottság, amelyben a MACS és a MASZ mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is képviseltette magát, a hazai meghallgatásra minden dokumentumot bekért, az összes érintettet, a tanúkat meghallgatta, így az osztrák ellenőröket is, és egyhangúlag döntött úgy, hogy felmenti Kővágó Zoltánt, mert nem találta megalapozottnak a doppingvétséget.

"Az IAAF beadványa nyomán a másodfokon eljáró lausanne-i Sportdöntőbíróság legnagyobb sajnálatunkra helyt adott a nemzetközi szövetség fellebbezésének, s hatályon kívül helyezve a mi felmentő ítéletünket két évre eltiltotta Kővágó Zoltánt" - mondta Tiszeker Ágnes, aki hozzáfűzte, hogy gyorsított ítélet született. "Szűkszavú, mindössze hárommondatos verdiktről jött értesítés, a részletes magyarázatra egyelőre várnunk kell."

Olimpiai magyar doppingesetek

Kővágó Zoltán csütörtöki eltiltásával négyre nőtt azon magyar sportolók száma, akik - bár kiharcolták a részvétel jogát - doppingvétség miatt lemaradnak a londoni olimpiáról. Emlékezetes magyar doppingesetek eddig két olimpián akadtak.

1988-ban Szöulban két súlyemelő, Szanyi Andor és Csengeri Kálmán akadt fenn doppingvizsgálaton, míg 2004-ben, Athénban összesen öten kerültek bajba: az ugyancsak súlyemelő Kecskés Zoltán és Gyurkovics Ferenc pozitív mintát szolgáltatott, míg a diszkoszvetésben győztes Fazekas Róbertet és a súlyemelő Kovács Zoltánt ugyanitt elégtelen mintaadás, a kalapácsvetésben első Annus Adriánt pedig az utólagos ellenőrzés elmulasztása miatt zárták ki.

Olimpia - Hírek, információk itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!