Olimpia

2012.08.01. 15:45

Rádiós világcsúcs - Szepesi György ismét közvetített Londonban

Alig néhány napot töltött a brit fővárosban, mindössze az úszók küzdelmeit tekintette meg a 90 esztendős Szepesi György. A legendás rádióriporter iskolát teremtett, ha siker volt, együtt örült, ha kudarc, együtt sírt a csapattal, közvetítéseit milliók hallgatták.

Horog László

Később, amikor elterjedt a televízió, sokan döntöttek úgy, a képet nézik, ám a hangot levették, s a rádióból, Szepesi tolmácsolásában követték az eseményeket. A kiváló kommentátor 64 év után ismét bejelentkezett a brit fővárosból, ez a maga nemében minden bizonnyal világcsúcs.

- A Magyar Rádió meghívására érkeztem, a helyi stúdióból, a megnyitón köszöntöttem a hallgatókat. Azonban ezúttal már nem közvetítek, az unokámmal, Dáviddal tekintettem meg az úszók néhány versenyét. Az 1948-as, londoni volt az első olimpia, amiről a helyszínen beszámoltam, ezt követte még tizenhat. Érdekesség, hogy kivétel nélkül nyári játékokról tudósítottam, téliről egyszer sem. Mindössze a négy évvel ezelőtti, pekingi seregszemlén nem voltam jelen, ugyanis akkor rendezték a FIFA végrehajtó bizottságának a kongresszusát Sydneyben, amelyen részt vettem. Amikor onnan hazatértem, Budapestről segítettem az ötkarikás játékokon dolgozó kollégák munkáját – mondta Szepesi György.

- Akad kedvenc aranyérme?

- Igen, Takács Károly londoni diadala. Elképesztő sportember volt, 1938-ban egy gránátbalesetben elvesztette a jobb kézfejét, megtanult ballal írni és lőni. Londonban gyorstüzelő pisztollyal olimpiai bajnok lett, négy évvel később, Helsinkiben megvédte címét. Úgy gondolom, engem tenyerén hordozott az élet, ugyanis 49 aranyérmet, 46 ezüstöt és ugyanennyi bronzot közvetíthettem, talán mondanom sem kell, mindegyik csodálatos élmény volt. Örülök, hogy Londonban is jelen lehettem, mi több, köszönthettem a hallgatókat.

- Sokak szerint ez volt minden idők leglátványosabb nyitóünnepsége. Ön is így gondolja?

- Igen, ez a ceremónia minden várakozást felülmúlt, ennél nagyszerűbbet még nem láttam. A pekingit nem tekinthettem meg, a fentebb említett ausztráliai programom miatt, a korábbiakat ez egyértelműen felülmúlta. Itt minden a helyén volt.

- Mit gondol, a magyarok felülmúlják a 2008-as szereplésüket?

- A szurkolók és a szakemberek is azt állítják, 5-6 aranyérem várható. Ez nagyjából megfelel a realitásoknak. Abban biztos vagyok, hogy több siker lesz, mint volt négy évvel ezelőtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!