Olimpia

2009.11.12. 14:24

Téli gumi - ez a kulcskérdés

Megyei körkép - A megyei mentőszolgálat gépkocsiparkjának mintegy hetven százaléka van felszerelve téli gumikkal, igaz mindezt önkormányzatok, cégek és magánszemélyek adományai biztosítják.

Martinovics Tibor

A szakemberek állítják jó minőségű téli gumiabroncsok és hólánc nélkül ma már elképzelhetetlen a mentés.

Öt-hat évvel ezelőtt ennél sokkal rosszabb volt a helyzet, a mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) biztosította úgynevezett négy évszakos gumikkal voltak csak felszerelve, amelyek a téli hideget ugyan bírták, de havas és csúszós utakon már nem állták meg a helyüket.
 
A megye kivételes helyzetben van, mind a mentés szakmai eszközeit, mind a speciális téli felszereléseket tekintve. A 04 Alapítvány illetve az adományozók jóvoltából a megyében futó 31 mentő hetven százalékán van téli gumi szett és jelenleg is folynak még tárgyalások néhány mentőautó felszerelése ügyében.

Ez az országos átlaghoz képest messze jobb színvonalat jelent. A téli gumi kulcskérdés, ezek nélkül lehetetlen lenne a gyors és megbízható mentés - válaszolta érdeklődésünkre a megyei mentőszolgálat műszaki vezetője, aki külön kiemelte: a rendszeresen adományozó cégek, önkormányzatok civil szervezetek nélkül nagy bajban lenne a mentőszolgálat. (A napokban pápai vállalkozók a városban szolgálatot teljesítő mind a négy autóra biztosították a téli gumikat.)
 
Évente a megyei szolgálatnál átlagosan tíz-tizenkét autón kell lecserélni az elhasználódott téli gumikat, ami nem kis összeg, hiszen csupán egyetlen Mercedes típusú rohamkocsira kétszázötvenezer forintba kerül egy új garnitúra.

Mindezt az OMSZ nem finanszírozza, így a megyei szolgálat a saját alapítványán keresztül beérkező adományokból igyekszik biztosítani a téli mentés legfontosabb kellékét. 

- A mentőautókat folyamatosan karbantartjuk, rendszeres a műszaki ellenőrzés, így külön téli felkészítésre nincs szükség.

Téli gumi és hólánc, ez a kettő, ami elengedhetetlenül fontos. Utóbbit az OMSZ biztosítja számunkra, ráadásul nagyon jó minőségű hóláncokat kapunk, amelyeknek jeges utakon nagy hasznát vesszük - vélekedik Tóth Tibor, aki nem győzi hangsúlyozni: a mentő egységeknek minden körülmények között oda kell érniük az adott helyszínre, ezért aztán sokszor hólepte, jeges, senki által nem takarított mellékutakon kell keresztül menniük. 

- A főutak takarítása még csak-csak megoldott, de nekünk gyakran kell kistelepülésekre menni, szinte járatlan utakon. Nem számít, hogy húsz centis hó, vagy jégpáncél van az úton, oda kell érnünk, ezért nagyon lényeges az autók megfelelő felszerelése - összegez Tóth Tibor.

A mentőknél dolgozóknak speciális vízhatlan, meleg ruhát biztosítanak a téli időszakban, a sofőrök pedig az OMSZ támogatásával évente egyszer csúszó pályás tréningen vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!