Olvasó

2009.12.24. 06:43

A szívekben legyen karácsony

Azt mondja egy közismert ember, távol áll tőle a karácsonyfa állítás gondolata, a családja viszont ragaszkodik hozzá, így hát van fenyőfa: az ünnepre az udvaron dézsában növekvő fácskát viszik be a lakásba.

Balla Emőke

És amikor most azt mondom, hogy egyetértek vele, karácsonykor nem a fa, az ajándék és a sütemény a legfontosabb, nem azokkal vállalok közösséget, akik azt hangoztatják: nincs karácsonyi hangulatuk, nincs kedvük ünnepelni. Nincs, mert a hangulatot összetörte az áruházakban, vásárokban való tülekedés, nyomakodás, hangoskodás, a kötelező ajándékok utolsó pillanatban való beszerzése, a munkahelyi stressz, az évvégi hajrá, kiborulás.

Egy másik barátom azt közölte, ő nem vesz ajándékot, mert az adventi felkészülésben nem hajlandó boltokban tolongani. Vele azonosulok. Mert karácsonynak tényleg nem ez a lényege. Jó megteremteni a hangulatot, megadni a módját az ünnepnek, széppé, illatossá varázsolni a lakásunkat és örömmel adni annak, akit igazán szeretünk, de nem ettől lesz igazi karácsonyunk. Sokkal inkább a közösségtől, a meghitt együttléttől, találkozásoktól.

Attól, ha nem felejtjük a karácsony valódi értelmét: ez a szeretet ünnepe, de nem az emberek, hanem Isten szeretetéé. Mert abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el a világba, hogy éljünk őáltala (1Jn 4,9) Ez a szeretet, ez karácsony lényege.

Olyan ünneplést kívánok mindannyiunknak, amikor nem a fa, az ajándék a legfontosabb. Hanem ahogy Szilágyi Domokos is írja versében: S hogy ne a hóban, csillagokban, / Ne ünnepi foszlós kalácson, / Ne díszített fákon, hanem / A szívekben legyen KARÁCSONY

Címkék#karácsony
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!