Olvasó

2010.08.11. 07:10

Ne legyen névtelen!

Veszprémiként én még mindig Felszabadulás utat mondok, ha a legnagyobb lakótelepre küldök valakit, és az Erzsébet ligetet is gyakran eltévesztem, bizony elő-előfordul, hogy Lenin ligetnek hívom.

Varga Domokos Péter

(Egyáltalán nem erről szándékozom most írni, de tessék nekem megmondani, miért kellett a Felszabadulás út nevét megváltoztatni? Az a történelmi tény ma sem kapott más megítélést, hogy a szovjet csapatok győzték le Hitlert, és verték ki a németeket többek között Magyarországról is. Az osztrákok még ma sem szégyellik, hogy az oroszok szabadították fel őket  igaz, náluk aztán nem parkoltak le negy- ven esztendőre. Azt hiszem, hogy már megint sikerült akkora lendületet vennünk, hogy egyenest a ló túlsó oldalán landoltunk.)

A rendszerváltás vitte magával a Münnich teret is - teljesen jogosan. Remélhetőleg alig akad manapság valaki, aki ne gondolná úgy, hogy a Szlovák Tanácsköztársaság hadügyi népbiztosáról, a Moszkvai Állami Rádió Magyar Osztályának 1942-45 közti főszerkesztőjéről, a volt kommunista belügyminiszterről közterületet kellene elnevezni. Eltűnt tehát a Münnich tér - de nem lett helyette semmi! Ezt azért nem úgy kell érteni, hogy maga a tér tűnt el szőröstül-bőröstül - a placc megvan, hál' istennek -, de azóta sem kapott új nevet. Azt a területet még ma sem hívják sehogy.

Időnként előfordul, hogy a Kossuth utca felső szakaszának nevezik - ami azért eléggé nagyvonalú meghatározás, lévén, hogy hétköznapi és városépítészeti értelemben is egyértelműen térről van szó - vagy a posta előtti térnek. És a két évtizede regnáló városvezetéseket, önkormányzatokat ez a tény nem zavarta annyira, hogy változtassanak rajta.

Hát engem, mint egyszerű veszprémit, zavar. Javaslom, indítsunk alulról jövő kezdeményezést a Kossuth utca felső szakaszának elnevezésére. Bombázzuk javaslatokkal az önkormányzatot, adjunk tippeket, milyen nevet képzelünk Veszprém hagyományos és ismét megújulni készülő központjának.

Mindjárt elő is vezetnék egyet, legyen mondjuk Gizella a neve. (Az első, Veszprémet lakhelyének választó királynénkról Veszprémben szerényen csak egy udvart neveztek el.) De lehet akár Felesleges aluljárók tere is, csak legyen már neve végre!

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!