Olvasó

2010.10.22. 07:51

Megpróbáltatások

A hatvanas évek második felében, még gyerekfejjel csak azt érzékeltem, hogy Devecserben a felnőttek egymás között is suttogva mertek beszélni a Somló környékén történtekről, ha idegent láttak, akkor pedig azonnal elhallgattak.

Barták Péter

Szervezkedés, fegyverek, rejtegetés - visszatérő kifejezések voltak a halkan szövögetett legendában. Ami tény, hogy néhány embert elvittek, sokakat kihallgattak, aztán páran több évre eltűntek. Hogy mi történt valójában, azt már újságíróként, az egykori szemtanúkkal, bebörtönzött érintettekkel beszélgetve tudtam meg. Igen, tényleg volt forradalmi szervezkedés a környéken, amit akkor még bagatellizáltak, eljelentéktelenítettek. Csak néhány fiatal ember kalandvágya, szinte gyerekes csínytevése volt fegyvereket rejtegetni a somlói pincékben, leveleket küldözgetni egymásnak az évfordulón meg ilyenek. Ám a történtek után Devecser hanyatlásnak indult, megszűnt járási székhelynek lenni, elvették középiskoláját, és a hetvenes-nyolcvanas években az egykori nyüzsgő mezőváros alvó faluvá változott.

A rendszerváltás zökkentette vissza az idő kerekét, és az újra várossá válás után kicsit talán megpezsdült az élet. Egészen mostanáig, az iszapkatasztrófáig. Ki tudja, mennyi idő kell még, hogy ismét magára találjon a város?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!