Olvasó

2010.12.07. 15:07

Ópusztaszeri részigazság

Járjuk az ópusztaszeri emlékpark tágas területét. Rengeteg itt a látnivaló, csak győzzük energiával és az érdeklődés lankadása nélkül megismerni! Mindenekelőtt kihagyhatatlan Feszty Árpád monumentális körképének, A magyarok bejövetelének megtekintése.

Napló Online

A központi múzeumépület tucatnyi kiállítása, valamint a park közel félszáz érdekessége közt már szelektálni kell. Ám az egész Európában páratlan természettudományos ritkaságokat bemutató jurták után fokozott figyelemmel tájékozódtunk a hazánk történelmét ismertető sátorban.
A királyaink, uralkodóink és vezéreink dicső vagy éppen elismerésre kevésbé méltó, illetőleg szégyenteljes cselekedeteit részletező mozaiksor vége egyetlen fotót, rajzot, sőt, valamelyes magyarázatot sem tartalmaz, csak ezt a jelzős szókapcsolatot, hogy: Szovjet megszállás.

Meg kell mondani: nem helytelenül. De hiányosan! A szovjet hadsereg 1944-45-ben valóban megszállta hazánkat. E harci cselekmény része volt Magyarország, Európa és a világ megszabadításának a fasiszta diktatúrától. Megszállásnak igazából a német hadsereg által 1944. március 19-én végrehajtott annektálásunk nevezhető, melynek következtében a már több éve tartó  háború folytatásával tovább véreztünk és pusztultak értékeink. Történészeink szerencsére tisztázták és tankönyveink java helyesen tartalmazza, hogy a borzasztó áldozatokkal járó szovjet meg- szállás sokak számára a haláltól ésvagy további érték-vesztésektől történő megszabadulást jelentett. Az más kérdés, hogy alig néhány esztendő múltán újra ránk települt egy másik diktatúra, a kommunista.


Az ópusztaszeri jurtát hazai és külföldi kirándulók százezrei látogatják. Ne csapjuk be, ne csaljuk meg és ne hagyjuk kétségben őket rész-igazsággal! Ezen a frekventált helyen a teljes igazság kedvéért a megszállás szó után illesszenek még néhány szót a szovjet jelző után! Mint például: kiszabadítás, felszabadítás, megszabadítás...

Márkus Zoltán,
Csajág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!