Olvasó

2011.09.06. 03:15

Végső búcsú Keller Antaltól

Az ember józan eszével könnyedén tudomásul veszi, hogy az élet véges. Ha azonban hozzátartozója, ismerőse, barátja távozik az élők sorából, a szíve mégis fájdalmat sugároz... Most így vagyunk sokan szeretett igazgató úr, a nyolcvanéves Keller Antal halálakor.

Napló Online

A tanítóképző elvégzése után a pécsi tanárképző főiskola matematika-kémia szakán tanult. Igazán matematikaének szakot választott volna, de akkor ilyen nem indult. Itthon zongorázni tanult a nemrég elhunyt Szabó Józsefné, a kedves Magdi néni tanárnőtől.

Jó emberi kapcsolatukat életük végéig kölcsönösen fenntartották. Keller Antalt a zene szeretete egész életében végigkísérte. A főiskolán mindig jó tanuló volt. A tanulmányai befejezése után nem könnyen, de Veszprémbe került az I. sz. fiúiskolába. Mi, tanítványai hamar megszerettük. Óráira lelkiismeretesen készült. Úgy irányította a munkánkat, hogy az elvégzett tananyagot könnyen megértettük.

A gyengén felszerelt kémiaszertár hiányzó anyagának egy részét a szülők segítségével beszerezte. Egész életében sokat dolgozott. Másodállásban a kereskedő szakmunkásképző iskolában tanított. Az általános iskolában a tehetséges tanulóknak matematika szakkört vezetett díjazás nélkül.

Nyaranta hosszú időn át különféle munkát vállalt. Családi házak építésekor a nehéz fizikai munkától sem riadt vissza. Izgalmas éve volt 1966, szakfelügyelőséget ajánlottak neki. Nem fogadta el. Környei János, a kereskedőiskola igazgatója meghalt, őt jelölték utódjául. Ez sem kellett. Meghalt Rozsnyói Lajos is, a jó hírű Szilágyi iskola igazgatója. Az ő helyét fogadta el 1966. december elsejével.

Az 1989-90-es tanév végén búcsúzott el végleg innen. Az ő igazgatása alatt alakult meg és vált országos hírűvé a néptánccsoportjuk. Ügyelt arra, hogy énekkaruk és kamarakórusuk jó színvonalon működjön. Értékes szakköröket szerveztek az ő irányításával. Többször országos hírű szakembereket hívott meg. A városban helyhiánnyal küszködött a Kis Matematikusok Baráti Köre. Helyet kínált nekik.

A Szilágyiban nyugodt körülmények között dolgozhattak. Elindította szakosított tantervű osztályokkal a német nyelv tanítását. Az igazgató úrnak több országos hírű tanítványa van. Példás emberi kapcsolatot alakított ki a nevelői munka minden partnerével. Munkáját a segítőkészség és a példás szakmai felkészültség jellemezte. Kedves igazgató úr! Fájó szívvel búcsúzunk Tőled! Nyugodj békében!

Molnár János,
Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!