Olvasó

2012.03.06. 06:52

A múlt hordaléka

Minap találkozóra hívott az egyik rendszerváltó párt egykori vezetőségi tagja. Idős emberként úgy gondolta, átad nekem néhány szigorúan titkosított iratot, levelezést a kilencvenes évek elejéről.

Tihanyi Tamás

Közöttük van egy levél, amit Székesfehérvér politikai elhárításának tisztje írt azokról, akik  nekik jelentettek. A nevek egy részét ismerem, másokon meglepődöm, de a dilemma húszéves: mit kezdjek most ezekkel az adatokkal?   Mondhatnám, hogy mindez történelem, pedig dehogy. Hurcoljuk magunkkal a ki nem mondott igazságok terhét, és nem csodálkozunk azon, hogy a  rendszerváltást  sokan módszerváltásnak nevezik. Ha az egykori besúgók és tartótisztek háborítatlan, sőt, tollasodó életére   gondolunk, ez a megfogalmazás nagyjából  helyes is. Ahelyett, hogy másokhoz hasonlóan egy elfogadható ügynöktörvénnyel megpróbáltuk volna tisztázni a diktatúra   által elkövetett bűnök egy részét,  nálunk kölcsönös zsarolás vagy álszemérmes maszatolás folyik. Több mint húsz éve, hogy  azok, akik tehetnének valamit, érveket találnak ahhoz, hogy ne tegyenek semmit. Ebben az ügyben a fortélyos félelem és a hazug tolerancia igazgat. Így aztán a történész és az újságíró, aki adott esetben próbálja tenni a dolgát, a bíróságra megy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!