Olvasó

2012.07.03. 06:31

Nyitottság, jó viszony

A miniszterelnök újabb akcióterve mellett aligha vetül erős reflektorfény az ugyancsak hétfői külpiaci értekezleten elhangzottakra, legfeljebb talán Matolcsy György nagyralátó, igaz, saját maga által is a képzelet játékának minősített célkitűzése ér a figyelemküszöb fölé, az nevezetesen, hogy 2025–30-ra meg kell duplázni az ország gazdasági teljesítményét.

Szente Ottó

Elég hozzá évi 5–6 százalékos növekedési ütem, nyugtatta meg hallgatóságát. Nos, ha nem szaladunk enynyire előre, s csak azt célozzuk meg, hogy legalább a negatív tartományból kikeveredjünk, célszerű megfogadni a másik szónok, Martonyi János intelmeit. A külügyminiszter úgy véli, a diplomácia és a gazdasági eredményesség összefügg. Ha a külpiacokon akarunk boldogulni – ami Magyarország szempontjából nem egy lehetséges opció, hanem létkérdés –, akkor mindenekelőtt nyitottnak kell lennünk, jó benyomást kell keltenünk. Már csak azért is, mert az üzleti döntéseket is emberek hozzák, s az ő ellen- vagy rokonszenvük, akár tetszik, akár nem, anyagiasul. Azt is mondta Martonyi, hogy hazánk legfőbb célja, hogy a lehető legjobb legyen a viszonya a szomszédaival. Idézzük csak fel az elmúlt időszak történéseit, ebbe az irányba tendálnak a dolgaink?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!