Olvasó

2013.04.26. 15:43

Fontos a strand

Miért lenne fontos a tapolcai strand üzemeltetése? Az úszási lehetőség az egészség őrzése szempontjából minden korosztálynak fontos.

A Pelionnal kapcsolatos elképzelések miért nem jöttek össze? A kismedence üzemeltetése állítólag nem rentábilis. Ez nem egészen így van, előre pontosan nem lehet tudni. A városgazdálkodásnak vannak nyereségesebb üzletágai is, mint például a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás.

A kismedence üzemeltetése olcsóbb, mint a nagymedence üzemeltetése, mert ott a vizet uszodai hőmérsékletre hideg vízzel kell hűteni. A nagy vízmennyiség növeli a fertőtlenítési és a vízforgatási költségeket is. A jelenlegi korszerű frekvenciaváltós szivattyúkkal a villamosenergia-költség is csökkenthető.

A kommunális vizet a jelenlegi kútból is fel lehet használni példának okáért, akár a medencéből kiemelve. Ivóvíz leginkább csak a vendéglátó-egységeknek kell, de azt fizessék ők!

A meleg víz kiemelése, valamint a forgató működtetése energiatakarékos szivattyúkkal is megoldható, ezek az úgynevezett frekvenciaváltós szivattyúk. A vízforgatás energiaigénye a medencében tartózkodók létszámától függ, ezért fontos a korszerű szivattyú üzemeltetése.

A kombinált medenceüzemeltetés a kismedencénél májusban, szeptemberben mindenképpen szükséges a vízhőmérséklet tartása miatt. Jelen esetben az átfolyásos és forgatásos üzemmód kialakítása minden szempontból indokolt. A karsztvízkészlet utánpótlása megvan, túlzott spórolás indokolatlan.

Pálffy Endre,
Tapolca

Ezek is érdekelhetik