Olvasó

2013.06.26. 14:22

"Magyarok vagyunk - összetartozunk"

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat mi, a Vaszari Ihász Gábor Általános iskola 7. osztályos tanulói, mert ebben a tanévben két alkalommal is részt vehettünk többnapos kiránduláson.

Az ősszel az Erzsébet-kirándulás keretében 4 napot tölthettünk a Balaton partján, Keszthelytől Velemérig jutottunk el. Június 5-7-ig pedig „Határtalanul” pályázat  keretében a Csallóközben és Mátyusföldön, a Felvidéken jártunk. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatának sikeres elnyerése után kezdetét vette az egy éves felkészülés. Boros Márta tanár néni, osztályfőnökünk a látnivalókat sorrendben osztotta ki, ezekről gyűjtőmunkát folytattunk, melyet később a kirándulás során hasznosítottunk, az előkészítő órákra pedig úgyszintén anyaggyűjtést végeztünk. A borongós időjárás ellenére izgatottan, boldogan indultunk útnak június 5-én. Először Érsekújvár nevezetességeivel ismerkedtünk, majd eljutottunk Nyitra, Trencsény és Beckó várába. Ez utóbbit „be is vettük” egy játékos verseny során. A nagyszombati látogatás elmaradt a felhőszakadás miatt, amit eléggé sajnáltunk is, de előzetes felkészülésünk utómunkája nem veszett kárba. Galántán már szép idő és a Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola énekkarosai vártak minket műsorral, három csodálatos dalt hallottunk, természetesen híres zeneszerzőnk gyűjtéséből. Deákiban a Szent István által alapított templomban meghallgattuk magnóról ómagyarul a Halotti Beszéd és Könyörgés szövegét, amit hajdan itt olvashattak a szerzetesek. A deáki magyar iskola tanulóival közös játékok során ismerkedtünk, majd fociban mértük össze tudásunkat.

A 7. osztály tanulói (Fotó: Vaszari Ihász Gábor Általános Iskola)

A harmadik napon Pozsony nevezetességeit tekintettük meg. A több órás idegenvezetés során a magyar történelem sok száz éve tárult fel előttünk. Az árvízi helyzet miatt a bősi vízi erőmű és Dévény várának meglátogatása elmaradt. A várból saját szemünkkel is láthattuk, ahogy a pozsonyi lakótelep sétálótere vízben állt már, számos épülettel és fákkal együtt.

A többi látnivaló viszont kárpótolt minket. Szencen a mamutmaradványok és a romos állapotában is szép zsinagóga, Vágsellyén a szintén romos Eszterházy kastély nyűgözött le bennünket. Megkoszorúztuk Kodály Zoltán és Szenczi Molnár Albert szobrát, leróttuk kegyeletünket Pázmány Péter síremlékénél és Petőfi szobránál.

A Duna áradása miatt a Medve-hidat már lezárták, így csak egy nagy kerülővel, viszont boldogan és új élményekkel gazdagodva értünk haza a harmadik nap végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!