Olvasó

2014.01.22. 18:35

Tavaszvárás, spórolósan, magányban

Ajka - Települések kanyargós főutcáinak, surranó közeinek régi házaiban gyermekeik, unokáik után sóhajtozó emberek várják a tavaszt..

Sipos Ottó Tibor

Egyik fehérre meszelt háznak asszonya, kinek haját sokszor bejárta már az őszi szél, mondja is, hogy dolgozna már a kertben, meg aztán a tűzifa rakás is zsugorodóban van az udvar szegletében bármilyen enyhe is az idei tél. November, december és a január is jókorát haraptak belőle, no meg az éléskamrában sorakozó kompótok és savanyúságok sorából is, a hófehér fejes káposztával töltött almapaprikából, a rubint céklából, melyet kerti tormával, köménymaggal, sóval, cukorral ízesített.

- A férjem szereti így - magyarázza az asszony büszkén - amikor beszédbe elegyedünk. - Ő a városban dolgozik, ahol jómagam harmincesztendőnyi időt, hitet hagytam magam mögött, amikor felmondólevéllel a kezemben munkanélküliként kiléptem gyárunk kapuján - a szavak hangsúlyozásából érzi az ember, hogy ő a gyárat valójában sajátjának érezte. - Nem gondoltam, hogy ez egyszer bekövetkezhet. A gyerekek is messzire kirepültek a fészekből. Az egyik Németországban dolgozik, a másik az Egyesült Királyságban keresi szerencséjét. Mi meg eladtuk a városi lakást, ezt az öregektől kihalt épületet tettük otthonossá - mutat az igazán takaros, ház felé - rengeteg munkánk fekszik benne.

- Jókat játszhatnánk az unokákkal a tágas udvarban, már ha lennének, de hát nincsenek, még feleségek sem, legfeljebb német, angol barátnők. Tudja, hogy megy ez manapság a fiataloknál! Nem tudom, megérjük-e, hogy unokánk szülessen? - szomorkásan néz maga elé, s hogy el ne pityeregje magát az idegen előtt, másra terelte a szót.

- Kölcsönt vettünk fel a házra, két fizetés terhére - ez emészti az eladott autónk árát - sóhajtott az asszony. Jöhetne a márciusi tavasz, már nagyon veteményezhetnék! Elegem van ebből a se tél, se tavasz időből, hiányzik a munka, a gyár is, melyet állítólag magunknak építettünk. Most meg munkahely után koslatok aztán csak kérdezgetnek: milyen idegen nyelvet beszél asszonyom? Hány éves asszonyom? Elszálltak az évek. Hát bűn az, hogy munka és két gyerek felnevelése mellett nem volt időm, pénzem a nyelvtanulásra? Öt éve nem voltam moziban. Színházban? Nem is emlékszem, mikor. A konyhában, a "mit, miből állítsam elő" gondjai lebegnek előttem. Pedig ha valaki tud, én aztán tudok spórolni, erre tanított életében az anyám, később az én életem is - magyarázza és én tökéletesen megértem.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!