Olvasó

2014.02.06. 11:15

Kultúráról és műveltségről

Amikor kultúráról beszélünk, gyakorta esünk abba a hibába, hogy valami fennkölt, kész dolgot, verset, zeneművet, műtárgyat idézünk fel, mely megfelelő távolságban mindennapjainktól. Inkább a fogalom magyar rokonát, a műveltséget használnám.

Dusicza Ferenc

A Csajági Református Általános Iskola hagyományai közé tartozik, hogy a magyar kultúra napján könyvjutalmat adunk azon tanulóinknak, kollégáinknak, akik méltón képviselik magyarságunk valamely szeletét. Büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk erős gyökerekkel kapaszkodik népi kultúránk ápolásához. Szép példája, hogy több mint harminc éve citera- és néptáncoktatás is folyik nálunk. Köszönet illeti iskolánk néptáncoktatóját, Csapóné Máthé Zsuzsannát, az ő munkájának eredménye, hogy tanulóink ismerik a dunántúli, mezőföldi, sárközi táncokat, és az is az ő érdeme, hogy ismét büszkélkedhetünk fiúkkal is a néptánccsoportban. Az idén elsőként fiú néptáncosainkat köszöntöttük fel, Szőnyi Martin 4. osztályos, valamint Szücs Gábor és Komlósi Dávid 8. osztályos tanulónkat. Szeretettel adtuk át könyvjutalmunkat Kruppa Lászlónénak is. Margit nénink szabad-idejében kalocsai mintás terítőket hímez, keresztszemmel varrt könyvjelzőket készít, köt, horgol. Mindegyikben van valami apró jel, amiből kiderül, hogy szereti a kultúránkat! - mondta köszöntőbeszédében Baranyai Tamásné igazgatóhelyettes.

A Csajági Református Általános Iskolában a magyar kultúra napján könyvjutalmakat adtak át (Fotó: Dusicza Ferenc)

Kik vagyunk mi, huszárok? - Erre a kérdésre válaszolt Abonyi Gábor hagyományőrző huszárkapitány, a Huszárgaléria alapítója, nemzetközi emléktúrák vezetője és a festői lovasudvar tulajdonosa Lovason. A hazai lóság apostola a magyar kultúra napjának másnapján jött el Csajágra egy kisteherautónyi értékes kellékkel , hogy bemutassa a huszárság történetét, viseleteit, fegyvereit. A gyermekek élőben ismerkedtek meg a huszárviselet titkaival, sőt fel is próbálhatták a zsinórozott mentét, és a legbátrabbak még az eredeti indiai acélkardokat és a nóta által is megénekelt dali pár pisztolyokat is kézbe vették. Nagy áhítattal nézték az aradi tizenhárom vértanú képeit, valamint azt a pillanatot megörökítő fotót, amelyen Abonyi Gábor II. János Pál pápának adja át a herendi porcelánszobrocskát, amely egy huszárt ábrázol. Mit keresett a magyar huszár a pápa udvarában? A római pápák avignoni fogságának végeztével VII. Piusz pápát magyar huszárok kísérték el az Alpokon át egészen a Vatikánba. Az agg egyházfőre a huszárok egyik kapitánya, Horváth János a saját mentéjét terítette rá, hogy meg ne fázzon. Erről a gesztusról készült egy festmény is, mely a Vatikáni Múzeumban megtekinthető.

Dusicza Ferenc,

e-mail

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!