Olvasó

2015.01.15. 15:38

Legkedvesebb tantárgyam: a magyar nyelv

Hogyan lett a magyar nyelv a legkedvesebb tantárgyam? 1985-ben végeztem Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának magyar–népművelés szakán.

Erőssége volt ennek az intézménynek a magyar nyelvi tanszék. Olyan tanárok oktattak itt, akik intelligenciából, tudásból és emberszeretetből példát mutattak mindannyiunknak. Megkövetelték a tan-anyagot, és szigoruk segített bennünket a biztos alapok megszerzésében.

Felejthetetlen emlékek fűznek hozzájuk. Dr. Pesti János elsőben a hangtant és a jelentéstant tanította, majd negyedikben a magyar nyelvjárások című tantárgyat oktatta magas szintűen.

A legutóbbi kurzust annyira megszerettem, hogy ebből írtam szakdolgozatot. Jelesre értékelte a munkámat, sőt meghívott egy kis ünnepségre is a nyelvi tanszékre, ahol egy pohár borral koccintottunk, és ettől kezdve tegezhettem őt. Kerekes Laci bácsi a nyelvművelés és beszédtechnika rejtelmeivel ismertetett meg bennünket. Nála és Dornbach Mária tanárnőnél szigorlatoztunk. Hoffmann Ottó „A magyar nyelv oktatására" tanított bennünket. A jó légkör jellemezte a tantárgyak számonkérését, a vizsgákat. Dr. Fülei Szántó Endre hatalmas tudással rendelkezett.

Eszembe jutottak ezek a kedves, felejthetetlen emberek, akik megszerettették velem a magyar nyelvtudományt, és én azért is kedveltem őket, mert felnézhettem rájuk: alapos és mély ismeret-anyagot adtak át, segítségükkel elsajátítottuk a magyar nyelv oktatásához szükséges nélkülözhetetlen tudást. Így vált legkedvesebb tantárgyammá a magyar nyelv.

Csapó Attila, Pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!