Olvasó

2015.06.22. 12:15

Ösküi diákok Észtországban

A 2013-ban meghirdetett pályázaton nyert támogatás felhasználásával jutott el tizenegy diák és három kísérő tanár Észtországba, az ösküi Tasner Antal Általános Iskolából.

Olvasó

A Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Moisakool közös munkája 2013-ban kezdődött, mikoris az észt diákok és tanáraik töltöttek 10 emlékezetes, élményekkel teli napot Magyarországon. A közös munka azóta is tart.

A két éves együttműködés keretében 2015. április 8-án az ösküi diákok kerekedtek fel, hogy testközelből megismerjék az észt kultúrát, megtapasztalják az ottani diákok mindennapi életét.

A gyermekeknek és felnőtteknek is felejthetetlen és sok újdonsággal szolgáló tíz nap alatt ellátogattak a fővárosba, Tallinnba, Veszprém testvérvárosába Tartuba, lehetőségük volt Helsinkibe is áthajózni.

A magyar és az észt diákok a tallinni parlamentben is jártak

Az észt természetet nem csak előadások, interaktív kiállítások látogatásával fedezhették fel, hanem ellátogattak az Alam-Pedja Természetvédelmi Területre, ahol a selli-sillaotsai tanösvényen a lápvilágban fapallókon kiépített útvonalon kalauzolták őket végig.

Észak-Észtországban a Lahemaa nemzeti Parkban tett látogatás során a halászfalvakban élők mindennapjaival ismerkedtek.

Útjuk során eljutottak még moostei gyapjúfeldolgozó üzembe, a härjanurmei haltenyészetbe is.

Az együttműködés célja, hogy a két országban fellehető gyógynövényekkel és fűszernövényekkel is megismerkedjenek, megszerzett tudásukat felhasználva pedig interaktív tananyagot hozzanak létre, melyet széles körben megosztanak, és elérhetővé tesznek a nagyközönség számára. A magyar diákok így ismerkedtek meg Boszorkányföldön az észt gyógynövényekkel, kóstolhatták a belőlük főzött levest, majd Tartuban, a füvészkertben gyönyörködhettek testközelből bennük.

A tíz nap hamar elrepült. A gyermekek között szoros barátság alakult ki, melyet a távolság nem szakít szét, hiszen azóta is tartják a kapcsolatot, az internet segítségével pedig gőzerővel dolgoznak közös projektmunkájukon.

Schenk Beatrix

Öskü

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!