Olvasó

2016.01.28. 18:40

A magyar kultúra napja a Nepomuki iskolában

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Erre emlékezve változatos programokban vehettünk részt iskolánkban.

Olvasó

Először a kicsik, majd a nagyok  szavalták el a Himnuszt.  Minden osztályra egy versszak jutott.  Ezt követően az alsó és a felső tagozatosoknak külön tartott előadást Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. Színvonalas beszédében Himnuszunkról, a magyarságról, a színház értékeiről hallhattunk. A szép gondolatokból sokat tanulhattunk, mindnyájunk számára emlékezetesek maradtak. Végezetül meghallgattuk a Himnusz Egressy Béni által megzenésített változatát. Érdekes élmény volt. Abban egyetértettünk, hogy Erkel Ferenc változata jobban visszaadja a Himnusz mondanivalóját.

Délután hetedikes és nyolcadikos tanulók Budapestre utaztak, hogy egy rendhagyó irodalomórán vegyenek részt a Magyarság Házában. Kulin Ferenc rendkívül érdekes előadásában a Himnusz keletkezési körülményeiről, történelmi és társadalmi vonatkozásairól beszélt, továbbá ízelítőt kaptunk Kölcsey munkásságából is.

A Magyarság Házában egy modern eszközökkel felszerelt,  változatos és érdekes kiállítást is megtekintettünk. Megismerkedhettünk nyelvjárásainkkal, hallgattunk régi felvételekből népdalokat, verseket kortárs előadók tolmácsolásában, magyar filmeket is nézhettünk. A sok kisebb teremben ételekkel, zenével, sporttal, feltalálókkal kapcsolatos feladatok és interaktív játékok vártak bennünket. Rubik Ernő játékait is kipróbálhattuk.

A nap zárásaként a Nemzeti Színházba mentünk, ahol Csiky Gergely Ingyenélők című vígjátékát tekintettük meg.

Bálint Lilla, Kovács Máté

8., illetve 7. osztályos tanulók

Várpalota Nepomuki Iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!