Olvasó

2017.05.28. 14:37

„Csak Isten tudja, hol a sírotok” - Hősök napi megemlékezés a Tósokberéndi Közösségi Házban

Rendhagyó Hősök napi megemlékezés részesei voltak a Tósokberéndi Közösségi Házban május 22-én délután a Regös Nyugdíjas Klub szervezésében a megjelentek, amikor az első és a második világháború katona és civil áldozataira emlékeztek.

Olvasó

Doberdói katonadalok közös éneklésével kezdődött a rendezvény, amelyet Horváth Magda nyugdíjas tanárnő, a klub vezetője nyitott meg. Elmondta, hogy fontosnak tartja, szívügyének tekinti a településrészen a megemlékezést, hiszen számos családtag esett áldozatul a két világháborúban. Évről évre a Rózsafüzér társulat énekkel, imával emlékezett meg a tósokberéndi áldozatokról. Idén pedig hagyományőrző barátokat hívtak az ünnepség megtartására.

A Bódéi Hagyományőrző Egyesület örömmel érkezett, hiszen hosszú keletű a két településrész kapcsolata. Tóth Sándor katonadalok előadásával adta a megemlékezés szomorkás, fájdalommal teli hangulatát. A könnycseppek kicsordultak a kilenc ikszen túli tiszta hangok hallatán.

Kersner Istvánné nyugalmazott magyar és történelem szakos tanár tanulmányát hallhatták ezután a megemlékezők. Az elmúlt száz év történeti áttekintésében nyomon követhették Hősök napjának a formálódását. Az emlékművek felállításától, a hallgatásig, majd a rendszerváltás utáni legújabb törvényalkotást, amikor emlékünneppé nyilvánították minden május utolsó vasárnapját. Innét felgyorsultak az események. Szobrok, emlékművek, emléktáblák, domborművek emlékeztetnek a két háború áldozataira. Lehetőség nyílt az államközi egyezmények által a katonatemetők helyrehozására, megbecsülésére.

Ezzel egy nagy adósságot törlesztettek a háborúkban részt vett országok. Bódéi vonatkozást Poór Andrásné kutatásain, feljegyzésein keresztül mutatta be elsőként az előadó, amikor Gazdag Dániel családjának a tragédiáját hallhatták tőle. Később bensőséges történetet, a saját édesapjának Egyed Sándornak a sírhelyének kitartó felkutatását prezentálta, ő a Torda környéki harcokban esett el. Napjainkban a keresztre elhelyezett emléktáblán a következő felírat olvasható két nyelven: „Ez a kereszt Egyed Sándor emlékére állíttatott fel, aki 40 HŐS magyar honvéddal együtt nyugszik itt. 1944 szept."

Mindezt 1974-ben állították a legvadabb Ceaușescu diktatúra idején, amely akkor nagy tett volt. Napjainkban is megbecsülik a sírt, Halottak napján minden évben megáldják. – A közeli Ó-tordai temetőben magyar, német és orosz katonák nyugszanak, akiket a vad hatalom küldött a csatamezőre, ellenségek voltak, de megbékéltek a halálban. Emlékezni rájuk is kötelességünk. Ezt kívánja a tisztesség és a becsület - ezekkel a szavakkal fejezte be szívszorító emlékezését Kersner Istvánné. Majd Poór Andrásné és Vajai Károlyné megrendítő szavalata után két korhű filmet láthattak a megemlékezők.

Főként Romsics Ignác neves történész és Havasi János, a hadisírok kutatójának visszaemlékezésein, feltárásain keresztül jutottak el a második világháború magyar vonatkozású helyszíneire, amelyek fájdalommal töltötték el az emlékezőket. Ritkán látható területekre vitték el az nézőket. A válogatást Horváth Károly, a Bódéi Hagyományőrző Egyesület elnöke és fia Horváth Zsolt állította össze.

Rendkívüli, megindító három óra részesei voltak a Tósokberéndi Közösségi Házban megjelent vendégek. A rendezvényt megtisztelte Rieder András és Dorner László a városrész két önkormányzati képviselője. Az előadást követően még sokáig beszélgettek, katonadalokat énekeltek a résztvevők. A szervező klub pedig szíves vendéglátásban részesítette a megjelenteket.

Cs.B.É.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!