a magyar kultúra napján

2019.01.28. 13:42

Tánclépésben jártak „Kodály nyomdokain” Szentgálon

Igazi zenei kuriózumot hallhatott, aki ellátogatott a magyar kultúra napja alkalmából szervezett „Kodály nyomdokain” című ünnepi műsorra, Szentgálra.

A Szentgáli Kurázsi Alapítvány „Életfa táncházak” elnevezésű sorozatában évek óta a magyar népzene–népi kultúra hiteles előadói kapnak helyet. Decemberben Berecz András mesemondó, az erdélyi Magyarpalatkai banda lépett fel, a mostani, ünnepi alkalmon pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakának tanárai, elismert előadói voltak a meghívottak.

A koncert Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából született. A műsor elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodott, és a közönség számára még ismeretlen hangszeres dallamok mellett a Fölszállott a páva, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székelyfonó című művek népzenei forrásai szólaltak meg.

Bárdosi Ildikó énekel

A koncert nemcsak régi dallamok, hanem mesék, anekdoták, zenetörténeti csemegék nyomába is elkalauzolt. Kodály Hont és Nyitra megyei dudás, furulyás, ill. bukovinai hegedűs gyűjtéseiből is megszólaltak dallamok, melyek gazdag, régi állapotokat tükröző zenei világot tártak elénk. A Páva-dallam hangszeres változatai az egész Kárpát-medencében fellelhetőek, míg a Marosszéki táncok főtémájaként ismertté vált hangszeres dallam számos erdélyi kistáj tánczenéjében megtalálható. Ezeket a változatokat fűzte össze a zenekar, mely izgalmas barangolást nyújtott Erdély különböző zenei tájegységeiben.

Az előadást követő táncházban dudazenére lehetett helyi, szentgáli táncokat táncolni, ill. szatmári, felcsíki, palatkai táncrendek is sorra kerültek.

A cimbalomnál Balogh Kálmán

Közreműködött: Balogh Kálmán (cimbalom), Bárdosi Ildikó (ének), Juhász Zoltán (furulya, duda), Vizeli Balázs (hegedű), Árendás Péter (brácsa, kontra), Bognár András (nagybőgő).

Buzás-Jáger Anikó, Szentgál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!