olvasónk írja

2019.08.29. 16:00

Szent István-napi kenyereket sütöttek Küngösön

Összetartozás, önzetlenség és örökség: ebben a szellemben készítették el hagyományos módon a Szent István-napi kenyereket Szent Kinga földjén, Küngösön. Együtt szitáltak lisztet, dagasztottak tésztát és fűtöttek kemencét a Római Katolikus Egyházközség és a Szent Kinga Egyesület tagjai, valamint Küngös Község Önkormányzatának munkatársai.

Fotó: Takács Zoltán Balázs/olvasó

Lelkes kis csapat gyűlt össze augusztus 18-án a Kingus Parkban, hogy hagyományos módon készítsék el a Berhida Római Katolikus Plébánia egyházközségeinek, valamint vitéz Ajtós József László c. prépost, kerületi esperes, paloznaki plébános által ellátott egyházközségek számára az új kenyeret.

Az új kenyerek hagyományos kemencés megsütése Molnár Róbert diakónus atya javaslata és szervezése által valósulhatott meg. A dagasztás és a sütés folyamatát Róbert atya édesanyja, Veronika és családja irányításával és segítségével tanulhatták meg a résztvevők. Vera néni kezeiben évtizedes tapasztalat és minden fortélyt ismerő tudás van, amelyet szívesen osztott meg. A program által mindenki megtapasztalhatta, hogy a mindennapi kenyér nem mindennapi erővel bír, hiszen évszázadok hagyományát, a legalapvetőbb, mégis a legfontosabb betevő falat felülmúlhatatlan ízét, a közös munka örömét és az összetartozás értékét rejti magában. A szervezők elmondták, hogy Szent Pál szavai – miszerint „Egy kevés kovász az egész tésztát megkeleszti.” (Gal 5,9) – valósággá lettek. Egy jó közösséghez nem kell más, mint a kovász, azaz az örökségünk, a hagyományaink, a hitünk, az összefogás, s némi jószándék. Ez az, ami a múltat összekapcsolja a jelennel és építi a jövőt. Ez az, ami megkeleszti a tésztát, s összefog egy olyan közösséget, amely az új kenyérben önmaga jövőjét látja.

Ez a program egyben nyitánya volt a másnap kezdődő falunapi ünnepségeknek, ahol az ünnepi szentmise keretében sor került az új kenyér megszentelésére is, amelyet a szertartás után ünnepi menetben vittek a faluházhoz. Szent István király ünnepén, Magyarország születésnapján Szent Kinga falujában határokon átívelő volt az öröm, hiszen együtt ünnepeltek a küngösiekkel lengyelek és felvidéki csitári magyarok is. A jelenbe idézett múlt reményt és terveket ajándékozott a jövőre. Az egyházközségek, az egyesület és az önkormányzat elhatározták, hogy tovább viszik tradícióikat, s további programokkal kovácsolják össze a közösséget. Legközelebbi terveik szerint az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület szervezésében és a Plébánia lelkipásztori vezetésében rekollekciót, lelkigyakorlatot tartanak, amely felkészülés lesz a november 9-i templomszentelési évfordulóra. A kenyérsütés alkalmával felavatott kemencéket is szolgálatba állítják. Egy kicsi falu tárja majd ki kapuit, hogy helyet adjon egy nemzetközi főzőversenynek, ahol lengyelek és magyarok, de reményeik szerint más nemzet tagjai is képviseltethetik magukat.

A kenyérsütés házigazdái és résztvevői elmondták, hogy minden rendezvényüket szeretnék széles körben megismertetni, ezért mindenkit szeretettel látnak ezen alkalmaikkor. A Szent Kinga Egyesület hálás szívvel köszöni meg a küngösi Önkormányzatnak, hogy helyet és segítséget biztosítottak, s hogy rendelkezésre bocsátották a négytűzterű versenykemencét. Külön szeretettel köszönik meg Molnár Róbert atyának a szervezést, édesanyjának, Vera néniknek és családjuknak, hogy energiát nem sajnálva bevezették a részvevőket a kenyérsütés tudományába, amely olyan jól sikerült, hogy a plébánia lelkes és ügyes fiataljai már önállóan is vállalkoznának a jövő évi kenyérsütés levezetésére.

Takács Zoltán Balázs egyesületi elnök, Szent Kinga Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!