olvasónk írja

2020.04.21. 11:00

Németbányára látogatott a Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház maroknyi csapata szórakoztató zenés műsorral kedveskedett a hét végén a kis település lakóinak, hogy ezzel is enyhítse a világjárvány okozta bezártságot.

Módri Györgyi énekel Németbánya főterén. Mellette Keller János

Fotó: olvasó

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester kérésére örömmel érkezett négy színész Oberfrank Pál igazgatóval és a program ötletgazdájával, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettessel Németbányára. A járvány kitörése óta alig van forgalom ebben a szép falucskában, amelyen még az Országos Kéktúra útvonal is áthalad.

Kellerné Egresi Zsuzsanna és Oberfrank Pál a színház által készített szájmaszkokat adott át Marcsik Zoltánnénak, aki helyi kézműves termékekkel köszönte meg a veszprémi színészek ingyenes, felejthetetlen előadását Fotó: olvasó

Szombaton kora délután megélénkült a falu három pontja. Megérkezett a színház csapata – művészek, műszakiak, – hogy a házuk kapujában kíváncsiskodó lakóknak és üdülőknek elvigyék a színház gyógyító erejét. A két kilométer hosszú falu elején egy üres szelektív sziget volt a rögtönzött színpad, de a Fő téren már nagyobb hely adódott a színészeknek a biztonságos távolság betartására.

Miután a műszakiak pillanatok alatt olyan hangosítást varázsoltak a három helyszínre hogy a műsort még az erdőben is lehetett hallani, Kellerné Egresi Zsuzsanna köszöntötte a falu lakóit. Elmondta, hogy Veszprémben a lakótelepek, a városrészek milyen örömmel fogadták a kezdeményezést, a bezártság ellenére is élő színházi műsort. Más településekre eddig még nem mentek, de Marcsik Zoltánné Király Ágnes kérése egy újabb kihívás és szeretetforrás volt számukra. – Minket is megviselt a színpad és a nézők hiánya, ezért most mi megyünk helybe – mondta Kellerné Egresi Zsuzsanna.

Ezt követően Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója vette át a szót.

– Köszönjük a meghívást, hogy eljöhettünk ebbe a varázslatosan szép kis faluba. Örülünk, hogy színt és vidámságot hozhattunk a település lakóinak. Nekünk is nagyon hiányzik a színpad, a nézők, a húszezer bérletesünk. De a próbák online mennek tovább, és más hasznos munkát is végzünk. Maszkokat varrunk, ételkihordásban, szociális otthonokban segédkezünk – fogalmazott a színházigazgató.

Oberfrank Pál arról a különös helyzetről is szólt, amelyre szavai szerint a járvány, az egymásra utaltság tanított bennünket. Mint mondta, olyan értékek lettek fontosak, amelyek eddig nem voltak azok: a türelem, a szeretet és a remény. Semmire sincs jobban szükség most, mint az egymás iránti szeretetre – hangsúlyozta. Gondolatait Endrődi Sándor a Szeretetről című versével zárta az igazgató úr: „Valakit, valamit szeretni kell. / Istent, szülőföldet, hazát. / Kinek lelkében nincsen szeretet: / Az élete csupa pusztaság.”

Módri Györgyi énekel Németbánya főterén. Mellette Keller János Fotó: olvasó

A fergeteges műsort a Csárdáskirálynő operettdalbetéteivel kezdte Módri Györgyi, Kőrösi Csaba és Keller János. Majd műfajváltás következett a retró jegyében: dalok a Neotontól, rock and roll a Hungáriától Keller Márton előadásában. Ez olyan nagy sikert aratott, hogy még az udvarokon is táncra perdültek az emberek. A helyszínenként húszperces örömzenélés egy olyan dallal zárult, amelyet a színház csapata a „Lehetsz király” dallamára írt a koronavírus-járvány leküzdéséről, s mely a közösségi oldalon már százezres nézettséget ért el. Mi más is lehetne a dal fő mondanivalója, mint az, hogy maradj otthon!

A búcsúzásnál Kellerné Egresi Zsuzsa a színház dolgozói által készített szájmaszkokat nyújtott át, a polgármester asszony pedig helyi kézműves termékekkel köszönte meg az ingyenes, felejthetetlen előadást.

Kiss Albertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!