Idén sem maradt el a pünkösdölés Királyszentistvánon

„Két szál pünkösdrózsa kihajlott az útra, el akar hervadni, nincs ki leszakítsa…” A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, hogy ünnepre, pillanatnyi csendre, játékra, társaságra most különösen nagy szükség van.

Fotó: Szabó Márta/olvasó

Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.

Jól tudták a régiek is, hogy ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy, nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, a gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni hetedik vasárnap és hétfő.

A néphagyomány szerint pünkösdkor a gyerekek, vagy fiatalok csoportja énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött. Sajnos ezeket a népszokásokat sokan egyáltalán nem ismerik, vagy már réges-régen elfelejtették, mi azonban nem! Ápolva a néphagyományt, idén is útra keltek a királyszentistváni gyerekek, hogy ünnepi műsorukkal megörvendeztessék a falu apraját-nagyját.

Útra keltek a királyszentistváni gyerekek, hogy ünnepi műsorukkal megörvendeztessék a falu lakóit Fotó: Szabó Márta/olvasó

A délelőtti gyülekező után réti virágokból fontunk koszorút a lányok fejére, illetve kötöttünk bokrétát a fiúk kalapjára, majd elindult a pünkösdi menet. A legény köszöntötte a ház lakóit, majd miután a gyereksereg bebocsátást nyert, kezdetét vette a pünkösdölés. Szebbnél szebb dalok, versek és a néphagyományt őrző játékok színesítették a programot, melyet a hálás közönség édességgel, üdítővel, süteménnyel, no és persze – a hagyomány előtt tisztelegve – szerény pénzadománnyal hálált meg.

Szabó Márta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!