Egy évszázad szemtanúja

2021.05.05. 07:00

Padragkút legidősebb lakóját, Emma nénit köszöntötték

Tikovics Sándorné Emma néni tegnap töltötte be a 100. életévét. A Civil Fórum Padragkútért Egyesület vezetősége és a helyi önkormányzati képviselő, Puskás Károly az otthonában felkereste és megköszöntötte a község legidősebb asszonyát.

Tikovics Sándorné Emma nénit a Civil Fórum Padragkútért Egyesület tagjai otthonában köszöntötték fel

Forrás: egyesület

Emma néni és lánya, Judit szeretettel fogadott bennünket. Örömünkre szolgált, hogy Emma néni ragyogó szellemi és fizikai állapotban van.

Tikovics Sándorné Emma néni száz évvel ezelőtt Padragon született, a Pozsgai család középső gyermekeként, bátyja két évvel idősebb, húga pedig hat évvel fiatalabb volt nála. Szüleiket korán elveszítették, 1946-ban édesanyjuk tüdőgyulladásban elhunyt, édesapjuk bánatában egy éven belül követte feleségét a sírba. Emma néni megígérte édesanyjuknak a halálos ágyán, hogy összetartja a családot, gondját viseli a húgának. Mivel a családnak szüksége volt rá, lemondott vágyáról, hogy szülésznő legyen.

Első házasságából született fia, Béla, második házasságából pedig – amit 1949-ben kötött – születtek lányai, Judit és Zsuzsanna. Férje kőművesként dolgozott, Emma néni pedig a családjának élt. Úgy hozta a sors, hogy egy évig családfenntartóként munkát kellett vállalnia Emma néninek a Videoton gyárában, mert férje balesetet szenvedett, és nem tudott dolgozni. A nehéz időkön átsegítette talpraesettsége, kitartása.

Emma néni talán az első asszony volt a faluban, aki jogosítványt szerzett, és 1963-tól autót vezetett. A Wartburggal bátran járt Győrbe, ahol a lányai középiskolában tanultak. Judit egészségügyi végzettséget szerzett, labor-, röntgen-, majd fogorvosi asszisztensként Veszprémben élt és dolgozott családjával. Zsuzsa lánya építész lett, negyven éve Amerikába ment férjhez egy magyar származású fiatalemberhez, azóta él Los Angelesben. Két unokája Krisztina és Violetta. 1997-ben vesztette el férjét, ezt követően húsz évig egyedül élt a padragkúti otthonában. Az ünnepeket többnyire a veszprémi lányánál tölti, azonban amikor csak teheti, Zsuzsa lánya is hazautazik külföldről hozzá. Emma néni kétévente Amerikába utazik, és kisebbik lánya otthonában tölt el hat hónapot. 2018-tól kezdődően az életvitelében kisebb segítségre szorul, ezért egyre több időt tölt Veszprémben, nyáron pedig lányával hazautaznak Padragkútra, a család egykori otthonába.

Tikovics Sándorné Emma nénit a Civil Fórum Padragkútért Egyesület tagjai otthonában köszöntötték fel Fotó: egyesület

Emma néni 90 évesen a lányaitól mobiltelefont és iPod-ot kapott ajándékba. Megtanulta használni az eszközöket és az alkalmazásokat (Skype, FaceTime, e-mail), így tartott éveken át kapcsolatot a gyermekeivel, unokáival. Haladt mindig a kor szellemével.

Falubeli baráti, szomszédi kapcsolatait a mai napig is ápolja. Jó barátságban volt Pálosi Pista bácsival, aki decemberben töltötte volna be 100. életévét, sajnos ő ez év elején elhunyt. Pista bácsival gyakran beszélgettek a falu dolgairól, kertészkedésről. Tőle kapta Emma néni a nappaliját díszítő gyönyörű citromfát.

Hogy mi a hosszú élet titka? A családért élni és dolgozni, szellemileg és fizikailag is aktívnak maradni, mozogni, tevékenykedni, haladni mindig a kor szellemével.

Szabóné Preininger Csilla,

Civil Fórum Padragkútért Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!