Olvasó

2011.09.08. 17:59

A nagy átverő show - Avagy: hogyan csalnak ki háromszázezret hiszékenyektől?

Árubemutató. Barátságos környezet, szimpatikus, kulturált előadó. Röpködnek a szakkifejezések. Téma az egészség, a pulzáló mágneses tér gyógyászati alkalmazása.

Napló Online

Az embernek fokozatosan az az érzése alakul ki, hogy ezzel a módszerrel minden bajától megszabadulhat. Csak vennie kell egy ilyen berendezést s otthon könnyedén kikezelheti a bajait, hiszen szinte minden betegségre, bajra javulást ígér.
 
Volna más, "költséghatékony" módszer is: Az ember felkeresi panaszaival a háziorvosát, kér tőle beutalót a reumatológus orvoshoz. Az előír pár tucat fizikoterápiás kezelést. Ott megtapasztalhatja, hogy mennyire hatásos esetében a mágneses tér - vagy nem, s pénzébe sem kerül.
 
De nem. A meggyőző előadás, a tömegpszihózis hatására beugrik és vesz egy készüléket. Hát persze, még kap hozzá egy értékes ajándékot is! Megéri! Az egész "csak" 300 000 forint! Mit kap ezért a pénzért?
 
Kap egy viaszos vászon burkolatú matracot, amely tartalmazza a tekercseket, amelyek előállítják a kívánt mágneses tereket. Ehhez tartozik egy hálózati tápegység és egy vezérlő elektronika, amely segítségével a kezeléshez három különböző programból lehet választani. Ezen elektronikus egység bonyolultsági foka sokkal-sokkal kisebb a legolcsóbb, legegyszerűbb mobiltelefonnál is. És jár még vele egy 166 oldalas korrekt, tudományos szakkönyv ábrákkal, táblázatokkal, irodalomjegyzékkel.
 
No és az ajándék. Egy indukciós főzőlap. Boltban 9000 forint körüli áron kapható. Adnak még egy nagy, nehéz, krokodilbőr utánzatú műanyaggal bevont bőröndöt, benne saválló konyhai edényekkel.  (A TESCO-ban kilóra mérik olcsón a saválló konyhai edényeket, bár ez nem az a minőség, az igaz.) Boltban az indukciós főzőlaphoz alkalmas edény ára kb. 5000 forint darabonként.
 
Nekem az a kérdésem, hogy van-e kis hazánkban olyan hivatalos szerv, amely esetenként utánanéz az árképzésnek. Az ár érték aránynak. Hogy mennyire reális az ár, vagy pofátlan rablásról van-e szó. A tájékozatlan, betegségüktől szabadulni kívánó hiszékeny emberek becsapásáról, átveréséről?
 
Még egy gondolat: Ha szeretem a sós, pörkölt amerikai mogyorót, és tudom, hogy a repülőtársaságok szervíroznak ilyent a gépeiken, ettől még nem kell megvennem a repülőgépet is!
 
Dr. Babóczky Ervin
Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!