Olvasó

2017.06.20. 11:39

A szomszédban jártunk

A közelmúltban Szlovákiába kirándult a Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubja.

Olvasó

Utunk célja Dévény vára és Pozsony nevezetességeinek megtekintése volt. Vezetőnk, Varga Károlyné Edit a tőle megszokott alapossággal készült fel és indította útra az 52 főt. Korban megosztott volt a társaság, még aktívak, „alig" nyugdíjasok, néhány túlkoros, de lelkesedésben, érdeklődésben, pontosságban egységes csapat. Még az időjárás is a kedvünkben járt. Nagy megnyugvás, hogy a szigorú ellenőrzések megszűntek a határon. Dévény várát már messziről láttuk, tudjuk, hogy a kalandozó magyarok a vár alatt, a Duna mentén törtek nyugatra. A Duna és Morva között a sziklacsúcson magasodó várat vettük célba, sok-sok lépcsőn felkaptatva tárult elénk a csodás panoráma. A Duna és a beleömlő Morva vize különböző színe meglepett bennünket.

A Duna felől nyílik a legszebb kilátás az Apácatoronyra, amelynek nevéhez tragikus szerelmi történet fűződik. A szerelmében csalódott apáca levetette magát a vár fokáról. Egy szép szobor is emlékeztet a szomorú eseményre, a be nem teljesült szerelemre. Pozsony napokra elég látnivalót kínál, mi idő hiányában csak a legfontosabb nevezetességeket kerestük fel. A város értékei ösztönöznek arra mindenkit, hogy kutakodjanak, olvassanak a nem látottak után. Hazafelé lukulluszi lakomával koronáztuk meg a látottakat a noszlopi étteremben. A sok szép élményt köszönjük vezetőnknek, Editnek, kívánjuk, hogy ilyen lelkesedéssel és egészséggel végezze továbbra is munkáját.

Jávori Lászlóné Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!