Olvasó

2012.07.19. 05:56

Ember a gép mögött

Már megint nem csinál semmit ez a hülye gép! - fakad ki időnként egy-egy számítástechnikailag kevéssé jártas embertársunk. Pedig ő is tudja, mindenki tudja, hogy nem a gép a hülye.

Szijártó János

A széles körben elterjedt számítógép, legyen asztali vagy mobil, csupán utasításokat hajt végre, a rendelkezésére álló erőforrások felhasználásával és annak korlátain belül. Ezen kívül másra nem képes, főleg nem önálló, gonosz cselekedetekre. Ugyanez igaz a különböző ügyviteli, szervezési vagy éppen szórakoztatási célokat szolgáló alkalmazásokra is. Éppen ezért kellően bosszantó, ha valahol olyan kifogással ráznak le, hogy "a gép teszi ezt meg ezt, nyugodjak meg". Vagy a "program figyeli a befizetéseket és azok alapján küldi a felszólításokat", még ha azok közben okafogyottá is váltak.

Az egyik hazai szolgáltatóbirodalom is hasonló kifogással szokta lerázni a kellemetlenkedő ügyfeleket. A telefonvonal végén persze "csak" egy kezelő, operátor van, aki semmiről sem tehet, hiszen nem ő, hanem a rendszer (a program) okozott valamit. Majd utánanéznek, de hát ez a fránya program zsiványkodott megint, mondják általában, totál hülyének nézve a telefonnál félórákat gubbasztó kedves ügyfeleket. Pedig a program (a gép) csak azt teszi, amire utasítást kap. Önállóan nem küld téves, túl magas összegű vagy időközben már befizetett számlákat, felesleges felszólításokat, leveleket, nem büntet, nem bosszant, nem szervez, nem irányít, csak azt teszi, ami a dolga, azt hajtja végre, amit meghatározott számára valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!