Olvasó

2017.01.01. 16:25

Hagyományőrző lucázás

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint december 13-ához, Luca napjához.

Olvasó

December 13-án a Lucák, Luciák névnapján ősidők óta a fényt és ajándékát, a szeretetet, szerencsét, boldogságot ünnepeljük. A hagyomány szerint Luca napja dologtiltó nap a lányok és asszonyok számára. (Ha ezt a parancsot megszegték, súlyosan megbűnhődtek az ősi hiedelem szerint.)

A népi hiedelemben a 13-as szerencsétlen szám. Régen a gyerekek körbejárták a falut, ahol megajándékozták őket, ott bő termékenységet kívántak: Luca, Luca kitty-kotty, tojjanak tyúkok.

Ezt a régi hagyományt felelevenítve a dobai óvodások, búzát ültetve, fehér lepelbe öltözve útra keltek. A helyi boltokba, kocsmába, polgármesteri hivatalba, postára, valamint Terka néni dajkához betértek.

A dobai óvodások újra felelevenítették a régi hagyományokat

Vittek szalmát, jól beszórták, jókívánságokat mondva. Ajándékképp Luca-búzát adtak a következőképpen: - Fogadjátok ajándékunk, benne van a jó szándékunk.

- Mag, mag búzamag, nőjél, nőjél hamarabb.

- Hozzon néktek fényességet, boldogságot, reménységet. Bajotokra orvosságot, házatokba vidámságot. Jó aratást, bő termést, legyen áldás, békesség.

Ha a búza összes szeme karácsonyig kicsírázik, akkor bő termés várható a következő évre. A Luca-búza máig dísze a karácsonyi asztalnak. A karácsonyi ünnepek elmúltával a kicsírázott búzát a baromfival, szarvasmarhával szokták megetetni, hogy az állatok jövő évi gyarapodását, egészségét biztosítsák, vagy a rontástól megóvják.

A dobai óvodásoknak a falubeliek nagyon örültek, hogy az óvodás gyerekek ezt a régi hagyományt újra felelevenítve tovább ápolják. A dobai óvodások Luca-búzája szerint a 2017-es év termése nagyon jónak ígérkezik!

Ferencziné Jenei Tündi óvónő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!