Olvasó

2014.09.15. 06:40

Jobb lenne, ha a fák állva halnának meg

Veszprém - Fákat vágtak ki vagy csonkítottak meg a természet zöld pompája kiteljesedésekor. Tapasztaltam ezt Veszprémben és a megyét járva is, útfelújítások nyomvonalán.

Tungli József

Megrökönyödésemet fokozta más országokban szerzett tapasztalatom, amikor azt láttam, hogy az építkezések, felújítások során - ha egy tenyérnyi hely adódott - a növényzetet meghagyták.

Az élőlények iránti tisztelet miatt utána jártam a történéseknek, bár sejtettem, hogy az illetékesek a jogszabályok értelmezésével megtalálják a magyarázatul szolgáló választ. Így is történt. Felvetésemre először telefonon, majd írásban megkaptam a magyarázatot. A válasz lényege, hogy csak a megyeszékhelyen több százra tehető az ebben az évben kezelendő, kivágandó fák száma, minek ütemezése csak a jelenlegi gyakorlat szerint végezhető. A választ azzal is kiegészítették, hogy minden esetben előzetes bejárás történt a körzet önkormányzati képviselőjével és szakemberekkel, tehát a fák csonkítását, kivágását előzetes szemrevételezés után végezték el.

A választ kénytelen voltam elfogadni, keserűen arra gondolva, hogy a több évtizede fejlődő fák úgysem fognak újra kinőni.

Kivágásra jelölt nyárfa az út mentén. A pótlásról gondoskodnak

Az elmúlt hetekben újra találkoztam a zöldterületek kezelése másoknak is szemet szúró érthetetlenségével. Magam is átéltem a lakhelyem közvetlen környezetében, hogy teljesen egészséges fákat vágtak ki, soha be nem növő ürességet hagyva, ugyanakkor félig vagy teljesen elszáradt növényeket viszont nem. A munkát végzők, kérésemre az aláírással hitelesített megbízást is megmutatták, bár az éppen kivágott egészséges fák eltávolításának okára nem tudtak értelmes magyarázatot adni. További firtatásomra azt a választ rögtönözték, hogy az eltávolított egyedek túl közel voltak társaikhoz. Azt már maguk a favágók is megmosolyogták, hogy a park közepén egyedül álló, egészséges fára miként lehetett ezt az állítást kitalálni.

Időközben alakult, mostanra teljesen megerősödött bennem a gyanú, hogy a zöld növényzet kezelése, bár látszatra minden rendben volt, sok esetben nem szakszerűen, hanem az elvégzést igazoló darabszám teljesítésével történt.

A tisztánlátás miatt beleástam magam a fák védelméről szóló kormányrendelet és a kapcsolódó előírások tanulmányozásába, konzultáltam szakemberekkel, meghallgattam lakókat, akiket a történések hozzám hasonlóan izgattak. A rendeletből egyetlen tételt vázolok fel, gondolom annak részleteit az érdekeltek úgyis jobban ismerik: A kivágott fák pótlásáról, egy éven belül gondoskodni kell!

Azt már csak én teszem hozzá: jobb lenne, ha a zöld területet szemrevételezése hatásaként, a pótlás végrehajtását már a kivágás előtt elvégeznék. Így talán a munkálatok is kevesebb bosszúságot okoznának, és a még egészséges fák megérnék, hogy állva tudnának haldokolni.

Címkék#fakivágás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!