Olvasó

2014.07.27. 12:27

Jókaira emlékeztek a Kisfaludy Kör tagjai

A Kisfaludy Kör tagjai a június havi foglalkozásukon a kiváló regényíró, Jókai Mór halálának 110. évfordulójára emlékeztek.

Kántor Ferencné

A foglalkozást Király Lászlóné Kassák Lajos Egy fényképem alá című versével nyitotta meg. Az irodalomtörténet szerint Jókai Mór a magyar romantikus próza legkiemelkedőbb képviselője. Megyénkhez is sok szállal kötődött. A pápai református kollégiumban tanult, húsz éven át Balatonfüreden töltötte a nyarakat, Sümegen is járt 1857-ben, amikor egy fát ültetett, amelyet hetven éven keresztül gondoztak a város lakói.

A Bakony és a Balaton-felvidék csodálatos tájait regényeiben is megörökítette. Vezető szerepet töltött be az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiben. Képviselővé választották 1865-ben, tisztségét 31 évig betöltötte. Jókai Mór alkotásait húsz nyelvre fordították le, művei ma is rendkívül népszerűek. Hagyatéka méltó helyre talált a balatonfüredi villájában.

Kovács Erzsébet a mészgyár általa feldolgozott történetét ismertette a tagsággal, ezután Keszler Ferencné méltatta Gyóni Géza és Kassák Lajos irodalmi munkásságát, majd az első világháborúban elesett hősök emlékére elszavalta Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!