olvasónk írja

2019.10.30. 09:27

Kiválóan minősült együttes címet kapott a Gerence

Vasárnap fejeződött be Kapuváron a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezésében a hagyományőrző együttesek országos találkozója és minősítése. A Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes elnyerte a kiválóan minősült együttes címet.

A koreográfia a Veszprém megye földrajzi altáji csoportjába tartozó Bakony vidékének pásztor- és juhászhagyományairól híres Szentgál település tánckincseibe ad betekintést. Ezen belül is pásztorbálok szokásrendjének egyik legérdekesebb hagyományára, a dusolásra épül.

Elsőként Vajkai Aurél lejegyzéseiben és gyűjtőmunkásságában találunk róla adatokat, melyek szerint a pásztorbálokban éjfélkor megtartott szokás a cigányzenészek kifizetését szolgálta, melyben a férfiak bottal, az asszonyok pedig üveggel virtuskodó táncot jártak.

A szentgáli csárdás- és tánckincs életre hívását Pesovár Ferenc, Martin György, Molnár István, Magyari Gizi és Gábor Anna 1950. szeptember 2-i gyűjtésének köszönhetjük. Ez az alap biztosította a gyűjtések további szálait és előrejutását.

A zenei összeállításokat pedig Lajta László- és Békefi Antal-gyűjtésekből, valamint a helyi zenészek elmondásai alapján szerkesztettük.

A kitüntetés kulturális tekintetben mérföldkő a megye hagyományőrző mozgalmának.

Vastag Richárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!