olvasónk írja

2021.01.13. 16:00

Megjelent az Ajkai Századok

A helytörténeti folyóirat idei száma sorban a tizennegyedik. Az első kiadványt 2004-ben adta ki néhány lelkes helytörténeti kutató Nagy Lajos irányításával és 2013-ig folyamatosan megjelent. Tilhof Endre szorgalmazására 2018-tól ismét olvasható a folyóirat, amely ezúttal főként az évfordulókra fókuszál.

Idén Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatójának, az Ajkai Századok felelős kiadójának szívhez szóló ajánlásával olvashatják a kiadványt, amely további 11 szerző munkáját tartalmazza. Áment Márton, Csendesné Bosits Éva, Horváth Károly, Poór Andrásné Tatai Izabella, Sipos Ottó Tibor, Tilhof Endre, Varga György és Vesztróczy László mellett hárman, Bakonyiné Nyitrai Gizella, Utassy István és Molnár Tibor első alkalommal tettek közzé írást. Becsülendő, hogy a szerzők szabadidejük nagy részét, önzetlenül a kutakodásra fordítják, hogy szűkebb és tágabb környezetük régmúltjába betekintsenek, és azt közkincsé tegyék, hiszen a múlt ismerete növeli a jövő esélyeit.

Idén is Csendesné Bosits Éva vállalta a főszerkesztői munkát, Tilhof Endre pedig a szigorú lektorálást. Bontó László, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa végezte a nyomdai előkészítést. A balatonfüredi I+G Nyomda Bt. műhelyében ifj. Iglói János felelős vezető irányításával készült el a folyóirat, amelyet a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ adott ki Ajka Város Önkormányzatának finanszírozásával.

A kiadvány 108 oldalban 21 dolgozatot közöl, amelyet 110 fotó, 14 eredeti dokumentum, 3 műalkotás és 3 korabeli képeslap tesz hitelessé. A dolgozatokhoz csatolt fotók, dokumentumok a szerzők gyűjtését dicsérik, a kiegészítő képeslapok Varga András gyűjteményének a darabjai, további fotókat Tihanyi György biztosított a kiadvány számára. A borítón látható felvételeket a főszerkesztő készítette. A századok előkészítésében dr. Gasztonyi Erzsébet tevékeny részt vállalt, Simon Judit a kiadó részéről biztosította a feltételeket.

A kiadványban megemlékeznek a húsz éve elhunyt Mihályfi Gyulára, Ajka jeles pedagógus iskolaépítőjére, aki több, mint tízezer gyermeket tanított és nevelt tisztességre pályafutásának négy évtizedében. Az ő nevéhez is köthető a 7-es számú Eötvös Loránd Általános Iskola megépítése, amelynek immáron, az 50 éves születésnapját ünnepli a város. Egy egészségügyi dolgozó látószögéből betekinthetnek a 65 éve kialakított szülőotthon és a hetvenes évek üveggyárának a mindennapjaiba. Egy, a tavalyi számból hiányolt Ajka felemelkedéséért dolgozó nagypapa munkásságával is megismerkedhet az olvasó az unoka tollából. A hetven éve egyesült Tósokot és Beréndet, a falu szülötte mutatja be. Az ugyanezen a napon Ajkával összekapcsolt Bódé életébe is betekinthet az érdeklődő. A 75 éve történt tósoki és tósokberéndi eseményeket az egykori körjegyző visszaemlékezése által, a leventék rendkívüli menetelését a szemtanú emlékeiből előbányászva ismerhetik meg. Egy összefoglaló munka Ajka ipartörténetét tárja az olvasó elé, amelynek kezdete a csingervölgyi hegyek mélyén keresendő. Izgalmas lehet a 220 éve alakult helyi kisipar kezdeti időszakát, a céhek elterjedését, majd megszűnését végigkövetni. Időben legtávolabb a 700 éves Csékútot köszönti a folyóirat.

Az idei kötetben a hitéletet a történelmi egyházközségeken, annak templomain, jeles személyein keresztül ismerhetik meg. Az evangélikus (Ajka, Csékút), a református (Padrag), a katolikus (Ajkacsingervölgy, Bakonygyepes, Csékút, Padrag, Tósokberénd) egyház múltjába tekinthetnek be.

Külön kell említeni az évforduló naptárat, amely az egykori könyvtárigazgató precíz munkájának köszönhető. Figyelemreméltó, hogy némely esetben a legfrissebb változások is olvashatóak.

A helytörténeti klub örömmel teszi közzé a húsz dolgozatot, amely változatos, ugyanakkor abban egységes, hogy a szerzőket a lakóhely iránti szeretet, az embertársak iránti tisztelet vezérelte a munkák megírásakor. Remélhetőleg mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt, amely hasznos és figyelemfelkeltő lehet a jövőre való tekintettel.

A kiadványt az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont Információs Központjában lehet majd megvásárolni, amikor a nézőközönség előtt kinyithatja kapuit a művelődési ház.

Cs. Bosits Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!