Olvasó

2012.07.28. 06:27

Miért is jobb a magyar áru?

Végre elfogadták és ki is hirdették azt a jogszabályt, amelyik megpróbálja a helyére tenni a magyar termék megjelölést. Nemcsak nálunk más, köztük az Európai Unió tagországaiban is megkülönböztetik a hazai termékeket, és ezeket, ha kell, külön reklámozzák.

Varga Ibolya

A legtöbb országban erre nincs szükség, ha látják a termékeken a nemzeti jelzést, akkor többnyire azt veszik meg. Nem az ár alapján döntenek, de az is igaz, hogy másutt többnyire az is a hazai termék mellett szól.   Nálunk a  magyartermék-rendeletként emlegetett jogszabály három kategóriába sorolja a magyar eredetű élelmiszereket. A magyar termék minősítés, vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült.

Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el. Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább ötven százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. A harmadik kategória a hazai feldolgozású termékek köre. Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek. 

A jelzés nem kötelező, de valóságtartalmát vizsgálják.  Ebben az esetben valóban eligazít, segít kiválasztani azt, ami itthon készült. Sokkal szimpatikusabb, mint jogalap nélkül  kijelenteni, hogy a külföldi áru silány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!