Ahol a hagyományos és az új találkozott

2018.07.22. 09:54

Nagy sikere volt a nagyesztergári német nemzetiségi napnak

Közel húsz éve rendez a nagyesztergári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Kör Egyesület nemzetiségi napot, melynek célja mindig is a színvonalas szórakoztatáson keresztüli hagyományőrzés volt.

De ahogy teltek az évek, s nőttek fel generációk, a hagyományos kultúrműsor egyre kevésbé vonzotta a fiatalabb közönséget, egyre kevesebben ismerkedtek meg sváb őseik kultúrájával. Az idősebbeknek el kellett fogadni, hogy változik a világ, s teret kell engedni az újnak.

Zajlik a pecsétgyűjtő akadályverseny

Ez történt Nagyesztergáron. Nem csak békésen elfért a helyi Margaréta Dalkör, a Fészek Német Nemzetiségi Óvoda, az Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, az úrkúti Asszonykórus, a városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes nemzetiségi műsora a „Legyen 5ösöd!” pecsétgyűjtő akadályversennyel és az iskolások modern táncával, hanem egymást kiegészítve szórakoztatta a közönséget, kötött le kicsit és nagyot egyaránt. Együtt emelték ezáltal a rendezvény színvonalát, melynek több száz látogatója volt. A vendégek között volt a testvértelepülés, Bad Kreuznach küldöttsége, köztük a település új polgármestere, Marc Ullrich, akinek ez volt az első nagyesztergári látogatása.

A Nagyesztergári Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a német polgármesterrel, a konferansziéval és a tolmáccsal

Szintén a gyermekek hagyományokkal való megismerkedését hivatott szolgálni a „Svábok Magyarországon” elnevezésű rajzpályázat, melyre számos szebbnél-szebb rajz érkezett Nagyesztergárról és Zircről. A színvonalas alkotások a rendezvénysátor falát díszítették, s a kis művészeket a nemzetiségi napon egytől egyig jutalmazták. A délután folyamán bárki lovas kocsira, lóra szállhatott, s sokféle népi fajátékot kipróbálhatott.

A Margaréta Dalkör produkciója

A rendezvényt sváb bál zárta, melyen a zenét a dunaszentmiklósi Lausbuben Kapelle szolgáltatta. Együtt táncolt kicsi és nagy, ifjú és szépkorú…Találkoztak a generációk. Mert hagyományt őrizni csak így lehet, kulturális örökségünket továbbadni másképp nem lehetséges.

Vajda-Péczi Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!