ünnepi különkiadás

2019.04.30. 07:00

Oda10Kott – Tízéves a Slam Poetry Veszprém

2019. április 30-án lesz 10 éve, hogy először rendeztek Veszprémben slam poetry előadást.

Tóth Roland elmondta, hogy írásaiban dalszövegeket, verseket is feldolgozott már

Fotó: Lutor Katalin

Eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból indult, és versfelolvasó estekből nőtte ki magát önálló műfajjá. Nem szimplán felolvasás, hanem retorikai, drámai, egyéb színpadi elemekkel tarkított performansz-költészet, melyből gyakran témához kötött, vagy témától független versenyeket is rendeznek.

Hazánkban 2006-ban tartották az első előadást, aztán egyre csak népszerűbb lett. Manapság már ott tartunk, hogy 2018-ban Budapesten volt az Európa-bajnokság, és mi adtuk az Európa-bajnokot.

A 2009-es Veszprémi Egyetemi Napok keretein belül színpadra állók voltak városunk (és a környék) slam poetry előadói számára a kezdő lökés, és azóta is legalább kéthavonta, újabban gyakran havi két saját rendezésű eseményen találkozhattak velük.

Az évek során rendkívül sok helyszínen megfordultak, többek között az Utcazene Fesztiválon, a tavalyi XX. Tánc Fesztiválján, vagy például a legutóbbi magyar költészet napján, de Várpalotán, Balatonfüreden, és még számos más helyszínen is meghívott vendégként léptek fel, önálló estet tartva, vagy különböző rendezvények alkalmával. A legutóbbi állandó helyszínük a Dubniczay-palota volt, ahol a havi versenyeiket rendezték.

A 2011 szeptemberétől odaLÖKött KÖLtészet néven működő helyi társulat ezt a jeles évfordulót egy ünnepi különkiadással teszi emlékezetessé, melyet a Művészetek Háza Veszprém támogatásával, a Gizella-napokkal egy időben tartanak, 2019. május 10-én, pénteken 18 órai kezdettel, a Csikász Galéria udvarában kialakítandó színpadon.

Az idáig elígérkezett fellépők között „régebbi” és „frissebb” helyi arcok, valamint távolabbról érkező vendégelőadók is találhatók, de lesz zenei aláfestésű ún. „slam jam”, illetve könnyűzenei betétek is színesítik a rendezvényt.

Tóth Roland, az odaLÖKött KÖLtészet társulat állandó tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!