olvasónk írja

2019.09.18. 11:15

Portré az aranymisés Berszán Lajos atyáról

Nemrég jelent meg a veszprémi tanár, újságíró, Toldi Éva új könyve, mely ezúttal Erdélybe vezeti el olvasóit, s egy papi életút küzdelmein, békességszerző törekvésein keresztül mutatja be, miként lehetett magyarként és keresztényként megmaradni, jövőt építeni, iskolát teremteni, ifjúsággal foglalkozni, közösséget összetartani az elszakított országrészeken a diktatúra idején is és a rendszerváltozást követő évtizedekben az újfajta politikai-kulturális kihívások idején.

Toldi Éva portrékötete a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány kiadásában gazdag fotómelléklettel jelent meg

A Berszán Lajosról, az aranymisés Papbácsiról szóló portrékötet dokumentumértékű, amely olvasmányos formában kíséri végig a zágoni születésű atya életállomásait, azokat a keserves veszteségeket (négy kistestvére halálát, édesapja korai elvesztését), amelyek családját sújtották, s amelyek keserű nyomot hagytak életében. Ugyanakkor bemutatja a könyv az édesanyai küzdelmet is, az egyetlen, megmaradt gyermek felnevelésében, s örömét a fiú papi hivatásba kerülésében. Bepillanthatunk a gyulafehérvári kántoriskola és a teológia mindennapjaiba is, a papnövendékek, a tanárok életébe, olvashatunk a főpásztor, felszentelő püspöke, Márton Áron példaadó erkölcsi ellenállásáról, a növendékeket és papjait védelmező, mindenkori helytállásáról a szekuritáte és az államvédelmi hatóságok egyházellenes támadásaival, zaklatásaival szemben.

Toldi Éva portrékötete a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány kiadásában gazdag fotómelléklettel jelent meg

A kötetben Lajos atya papi pályájának emlékezetes epizódjai is kibontakoznak. A hitoktatás, az ifjúsági pasztoráció már lelkipásztori pályája kezdetétől fontos része volt szolgálatának. A katolikus szórványban román nyelven is végzett hitoktatást. A szentmátéi filián a görögkatolikus hívek is otthonuknak érezhették a római katolikus templomot, számukra románul is elmondta a prédikációt. Ahová helyezték, meglátogatta híveit otthonukban, elérte, hogy megsokszorozódott a rendszeresen templomba járók száma. Szelíd, de helytálló szolgálata nyomán nemcsak számban, hanem lélekben is gyarapodtak, gazdagodtak az általa vezetett egyházközségek. Szeretetét, áldozatos jópásztori szolgálatát, hívekkel való kapcsolatát tovább oldotta székelygóbés humora, amely papi tevékenységében is elkísérte. Az atya minden körülmények között békét tudott teremteni hívei körében, de az egyházellenes erőkkel szemben is a szeretet eszközeivel lépett fel, elveit, hitét nem feladva – Márton Áron hűséges tanítványaként s papi jelmondata jegyében: „Isten ígéretét ünneplem, nem félek, ember mit árthat nekem?” (Zsolt. 56, 5).

Lelkipásztori, tanító és nevelő munkásságának csúcspontja a Gyimesfelsőlokon létrehívott római katolikus iskola, az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum lett, melyet a debreceni KÉSZ, majd sokak hathatós támogatásával a Sziklára Épített Ház csángómagyar lelki közösségi alapítvány segítségével sikerült megvalósítani. „Papbácsi előrelátásával a közösség jövőjének legfontosabb pontján ragadta meg a lehetőségeket az 1990-es évek elején, és élt azokkal, hogy a csángó fiatalok továbbtanulását helyben, a Gyimesekben biztosítani lehessen, hogy ne kelljen elhagyniuk élő közösségeiket, s majdan annak javára kamatoztathassák tudásukat”, fogalmaz a könyv előszavában a szerző. Az iskolában, amely az idén ünnepli fennállásának negyedszázados jubileumát, ma már az óvodától a gimnáziumig és a szakközépiskoláig mintegy négyszáz gyimesi és moldvai csángó gyermek tanul, székelyföldi településekről érkezett diákokkal egyetemben.

Berszán Lajos atya 2016-ban ünnepelte pappá szentelésének 50 éves jubileumát. Aranymiséjén Soltész Miklós államtitkár e szavakkal köszöntötte a diákokat: „Kedves fiatalok, azt kívánom nektek, hogy amikor Papbácsi életpéldáját nézitek és tőle tanultok, amikor mintát ad nektek, akkor ismerjétek fel és fogadjátok el azokat az örök erkölcsi értékeket, igazságokat, amelyeket ő átad nektek.”

Kozma László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!